Na západe a v Bratislave napadne o pár hodín najviac snehu od začiatku zimy

Peter Minárik

Počas noci začne na západnom Slovensku snežiť a na vlnu nového sneženia sa môže tešiť predovšetkým Bratislava a širšie okolie. Malo by napadnúť najviac snehu od začiatku zimy. Pozrite si, koľko snehu napadne.

V nočných hodinách sa obyvatelia západného Slovenska dočkajú snehovej nádielky. Prinesie ju ďalšia tlaková níž, ktorá sa začne presúvať z centrálneho Jadranu nad alpskú oblasť. S touto tlakovou nížou bude súvisieť rozsiahle zrážkové pole, ktoré zasiahne najmä Slovinsko, západné Maďarsko, Rakúsko a časť západného Slovenska.

Prvá vlna sneženia by mala doraziť na naše územie krátko po polnoci a ďalšia vlna sneženia by mala doraziť v ranných hodinách od juhu až juhovýchodu. Druhá vlna by mala byť výraznejšia.

Dve vlny sneženia zasiahnu juhozápad a Bratislavu

S prvými snehovými vločkami počítajte na juhu Trnavského a Nitrianskeho kraja po polnoci. V oblasti Nitry sa však do snehu môže miešať aj dážď. V juhozápadných okresoch západného Slovenska však dážď nehrozí a pôjde výlučne o sneženie.

Ďalšia vlna sneženia dorazí nad západné Slovensko okolo 06:00 a tu už bude viac oblastí, ktoré obdržia kvapalné zrážky. Pršať by v nedeľu ráno malo hneď na niekoľkých miestach vo východnej časti západného Slovenska. Pršať bude najmä v oblasti Nitry. Tu sa bude teplota pohybovať okolo +2 °C.

Úplne iné, zimné podmienky sa očakávajú v západnej časti západného Slovenska. V Bratislavskom a v Trnavskom kraji, ako aj v časti Nitrianskeho kraja sa totiž teploty budú pohybovať okolo nuly, prípadne slabo pod nulou a bude výlučne snežiť. Sneženie by malo zotrvávať do nedeľňajšieho poludnia.

Napadne niekoľko centimetrov

Ako vidieť aj na mape, tak najviac snehu by mali obdržať krajné juhozápadné okresy Slovenska v okolí Bratislavy a Malých Karpát.

očakávaná výška snehových zrážok na juhozápade
očakávaná výška snehových zrážok na juhozápade

Na Záhorí, v Bratislave a v okrese Dunajská Streda by mohlo napadnúť aj 5 cm nového snehu. V oblasti Malých Karpát by výška novej snehovej pokrývky mala prekročiť 5 cm a napadne tu do 10 cm snehu. Ešte viac snehu však čaká západné Maďarsko, Rakúsko, či Slovinsko, kde bude snežiť výdatnejšie, čo by malo spôsobiť dopravné problémy.

očakávané množstvo snehových zrážok
očakávané množstvo snehových zrážok

Západné Slovensko čaká najvýdatnejšie sneženie od začiatku zimy. Hlavné mesto Bratislava eviduje túto zimu len dve vlny sneženia. Prvá prišla na začiatku zimy a druhá počas uplynulej noci. Nasledujúca noc tak prinesie v poradí tretiu vlnu sneženia a hlavné mesto a okolie obdrží najviac snehu od začiatku zimy. Pribudnúť by malo okolo 5 cm.

prírastok nového snehu
prírastok nového snehu
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd