Na západe sneží, no v noci sa situácia výrazne zhorší. Mieri k nám SNEH aj ĽAD

Na západe sneží, no v noci sa situácia výrazne zhorší. Mieri k nám SNEH aj ĽAD
Peter Minárik

Na západnom Slovensku nám aktuálne slabo sneží a sneženie síce nespôsobuje problémy, no situácia sa zmení v noci, kedy nám hrozí nielen sneženie, ale aj ľad. Nočné zrážky prinesie oklúzny front, ktorý zároveň prinesie oteplenie.

Počasie na Slovensku aktuálne ovplyvňuje rozpadajúci sa oklúzny front, ktorý prináša do oblasti Záhoria, Bratislavy, Myjavy a čiastočne aj na Považie sneženie. Sneženie však nie je výraznej intenzity a ďalej sa ani nedostane. Zabrzdia ho Karpaty, kde sa aj front rozpadne a sneženie ustane vo večerných hodinách.

Najviac snehu pripadne v Malých Karpatoch, kde by aktuálne sneženie mohlo do večerných hodín priniesť aj niekoľko centimetrov nového snehu.

Ako sme informovali včera, tak tento oklúzny front nepredstavuje nebezpečenstvo, no to sa zmení v priebehu nočných hodín, kedy počasie na našom území začne ovplyvňovať ďalší oklúzny front, ktorý už prinesie plošné zrážky, ktoré budú na západnom Slovensku aj veľmi nebezpečné.

Čaká nás ďalšie plošné sneženie

Po polnoci začne od západu postupovať cez Slovensko oklúzny front, ktorý od západu prinesie sneženie. To bude najmä na západnom Slovensku intenzívne. Smerom na východ sa bude front rozpadať a intenzita zrážok tak bude slabnúť.

Podľa najnovších numerických modelov sa očakáva, že by v oblasti západného Slovenska mohlo napadnúť okolo 5 cm nového snehu a sneženie zasiahne aj hlavné mesto Bratislava. Počasie v Bratislave a okolí však bude oveľa nebezpečnejšie.

Oklúzny front k nám totiž prinesie od západu o čosi teplejší vzduch, ktorý sa už prejaví na skupenstve zrážok v oblasti západného Slovenska, kde sa očakáva veľmi nebezpečná situácia.

Hrozí vytvorenie hrubej vrstvy ľadu

V ranných hodinách to na západnom Slovensku vyzerá na veľmi nebezpečnú situáciu. Spočiatku by síce malo snežiť, avšak v celej oblasti severného a východného Rakúska sa očakáva intenzívny mrznúci dážď.

Mrznúci dážď by mal doraziť aj na naše územie a konkrétne sú najviac v ohrození okresy Bratislava, Senica, Malacky a Dunajská Streda. Ako vidieť aj na mape, kde je červenou farbou znázornený mrznúci dážď, tak ten by mal byť plošný. Východnejšie už bude snežiť.

očakávaný charakter počasia
očakávaný charakter počasia

V noci sa tak situácia na našom území začne výraznejšie zhoršovať a preto odporúčame predovšetkým na západnom Slovensku obmedziť jazdu až do oteplenia, ktoré príde v nedeľu dopoludnia. Detailnejší popis nebezpečenstva v jednotlivých okresoch, v ktorých hrozia nebezpečné javy si pozrite vo výstrahách počasia>>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd