Nad severom Maďarska zažiaril jasný bolid. Viditeľný bol aj zo Slovenska

Nad severom Maďarska zažiaril jasný bolid. Viditeľný bol aj zo Slovenska
Veronika Sádovská

Vo štvrtok večer zažiaril na severnej až severovýchodnej oblohe našich južných susedov jasný meteor. Spozorovali ho na viacerých kamerách v tejto oblasti.

Vo štvrtok neskoro večer mnohým Maďarom nad hlavami preletela jasná zelenkastá ohnivá guľa. Veľmi jasný meteor - bolid sa objavil na severnej, prípadne severovýchodnej oblohe okolo 23:36 a zachytilo ho niekoľko webových kamier webu idokep.hu.

Jedna z kamier, ktorá bolid zachytila sa nachádza aj v Lučenci. Práve tu bol aspoň podľa fotografie aj najjasnejší.

 

Fotografie bolidu z kamier si môžete pozrieť v galérii pod článkom. Podľa odborníkov je veľmi malá pravdepodobnosť, že by jeho úlomky mali dopadnúť na zem.

Bolid aj vo Francúzsku

Uplynulá noc, prípadne ráno, bolo zaujímavé vo Francúzsku. Aj tam spozorovali jasný bolid. Hlásenia o ňom poslali až z troch administratívnych regiónov - z Nového Akvitánska, Auvergne-Rhône-Alpes a Occitánie.

Trvanie tohto žiarivého svetla na nočnej oblohe bolo ale veľmi krátke. Objavil ako rýchlo 3,5 sekundový záblesk. Práve v regióne Auvergne-Rhône-Alpes bol najviac viditeľný a mohol sa zdať taký veľký ako Mesiac v splne. V ostatných regiónoch bol zdanlivo podobný prípadne o niečo väčší ako Venuša.

Meteorid, metor, bolid - aký je medzi nimi rozdiel?

Meteoroidy sú relatívne malé telesá zložené z kameňov a kovov, ktoré sa nachádzajú vo vesmíre. Môžu byť malé ako zrniečka prachu alebo aj meter široké. Menšie objekty sa nazývajú mikrometeoroidy alebo medziplanetárny prach.

 

Meteor vzniká, keď meteoroid vstúpi do atmosféry Zeme a jeho aerodynamické zahrievanie vytvorí pruh svetla, ktorý môžete pozorovať voľným okom. Úkaz sa väčšinou odohráva v časti atmosféry nazývanej mezosféra, ktorá sa nachádza 76 až 100 kilometrov nad povrchom Zeme.

Extrémne jasný meteor sa nazýva bolid - zvyčajne musia byť na oblohe jasnejšie ako planéta Venuša pri pohľade zo Zeme. Ešte jasnejšie meteory sa zvyknú označovať ako superbolidy. To je aj prípad z Čile

Ak úlomky z vesmírneho telesa, ktoré prejde atmosférou Zeme, „prežijú“ a dopadnú na povrch, stávajú sa z nich meteority. Meteorit teda môže pochádzať z asteroidu aj meteoroidu či kométy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd