Najnovší záber Webbovho teleskopu prekvapil. Na exoplanéte našiel niečo, čo sa podobá písmu

Najnovší záber Webbovho teleskopu prekvapil. Na exoplanéte našiel niečo, čo sa podobá písmu
Dominik Cenkner

Vedecká i laická verejnosť je v šoku. Webbov teleskop je na svojej misii približne rok a už zachytil niečo, čo by ste vôbec nečakali.

Teleskop Jamesa Webba pozoruje vesmír zo vzdialenosti 1,5 milióna kilometrov od Zeme od vlaňajšieho januára. Zariadenie, doteraz najvýkonnejšie svojho druhu, v hodnote desiatich miliárd dolárov je projektom NASA, ESA a kanadskej vesmírnej agentúry CSA.

Len v januári sme vám priniesli článok, ktorý sa týkal prvej Webbovým teleskopom objavenej exoplanéty, ktorá dostala označenie LHS 475 b. Z hľadiska rozmerov je prakticky dvojčaťom našej planéty – dosahuje 99 percent priemeru Zeme. Je ale o niekoľko sto stupňov teplejšia, pretože je k svojej hviezde oveľa bližšie ako ktorákoľvek planéta Slnečnej sústavy k Slnku.

Svoju hviezdu obehne za dva dni. Červený trpaslík, okolo ktorého rotuje, má na druhej strane oproti našej hviezde polovičnú teplotu.

Ďalšia objavená exoplanéta a na nej...

S najnovšími informáciami prišli len pred pár hodinami vedci z NASA. Webbov teleskop zachytil ďalšiu exoplanétu. Tú nateraz označili ako NVR VŠTKM Č VDŠ N NTRNT.

Pre spresnenie, exoplanéta je planéta obiehajúca hviezdu inú ako Slnko a teda patriaca do jej planetárnej sústavy. Do tejto skupiny možno zaradiť aj tzv. túlavé planéty, čo sú planéty, ktoré neobiehajú nijakú hviezdu.

Snímka, ktorá teraz koluje sociálnymi sieťami však zobrazuje aj detail, ktorý by ste nečakali. Nachádza sa ne nej niečo, čo sa javí ako písmo.

Ďaleký pozdrav

Ak si snímku priblížite, môžete uzrieť tvary, ktoré pripomínajú ľudské písmo. Pripomeňme, že exoplanéta je od nás vzdialená 147 856 185 147 854 141 km. 

O čo v skutočnosti ide teraz zisťujú odborníci. Žeby sme konečne narazili na iný život vo vesmíre? 

Raz možno prinesieme aj takúto správu, ale dnes to nebude. Dnes je len 1. apríl, takže o to väčší pozor na informácie si treba dať. A platí to nielen pre dnešný deň. 

Obrázok vytvorený umelou inteligenciou, zdroj: DALL.E 2
Obrázok vytvorený umelou inteligenciou, zdroj: DALL.E 2

Veríme, že ste dnes máte príjemný deň, aj napriek počasiu, plný rôznych dôvodov na úsmev. Dúfame, že svojou troškou sme k tomu prispeli aj my - váš iMeteo tím.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd