Je to tu! Na Slovensku máme neuveriteľne teplú sobotu. Na juhu Slovenska namerali +19 °C

Je to tu! Na Slovensku máme neuveriteľne teplú sobotu. Na juhu Slovenska namerali +19 °C
Veronika Salayová

Ako sme avizovali, dnešok bude zrejme najteplejším dňom tohtoročnej zimy. Teploty sa v sobotu na juhu Slovenska vyšplhali až k +19 °C. 

Dnešný deň je na Slovensku výnimočný tým, že ako vysoko sa teploty na našom území vyšplhali. Predpovedné modely sa zhodovali v tom, že sobota môže byť doteraz najteplejším dňom na Slovensku od začiatku roka, a to sa do bodky naplnilo. 

Po okraji hlbokej a rozsiahlej tlakovej níže so stredom nad Britskými ostrovmi k nám totiž od juhozápadu práve vrcholí prílev veľmi teplého a vlhkého vzduchu. Tento veľmi teplý vzduch sa postaral o to, že teploty sa dnes vyšplhali naozaj veľmi vysoko. 

Teplo ako v apríli

Avizovali sme, že dnešné maximá sa budú šplhať až k +20 °C, a to najmä v najteplejších lokalitách západného a južného Slovenska. Práve tu boli dnes namerané najvyššie teploty, a to až neuveriteľných +19 °C v obci Mužľa, neďaleko maďarských hraníc. 

 

Veľmi teplo však dnes bolo aj v Hurbanove, Dudinciach, Žiharci či v Kraľovej pri Senci, kde maximá presiahli hodnotu +18 °C. Jarne bolo aj v našom hlavnom meste, kde ručička na teplomeroch ukazovala príjemných +17,7 °C. 

Ide o mimoriadne vysoké teploty vzhľadom na aktuálny dátum, keďže je len február. Teploty sú lokálne aj o takmer 15 °C vyššie, ako je dlhodobý normál. 

Sobota je tak doteraz najteplejším dňom od začiatku roka a zároveň ide o jeden z najteplejších zimných dní v histórii meraní. Mesačný rekord pre február sme (zatiaľ) nedosiahli – ten je na hodnote +20,8 °C z 25. februára 2021. 

 

Počasie sa zhorší

Teplé počasie sa však už v nedeľu zhorší a čakajú nás pomerne výdatné zrážky. Počasie na našom území bude pod vplyvom presúvajúcej sa tlakovej níže, ktorá na naše územie prinesie vlnu zrážok.

Najvýdatnejšie bude pršať na strednom Slovensku, kde budú v nedeľu platiť aj výstrahy 1. stupňa pred dažďom. Viac informácií o tom, v ktorých okresoch najviac naprší, nájdete TU

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd