Neuveriteľné TEPLO. Je teplo ako v JÚNI a bude ešte teplejšie

Neuveriteľné TEPLO. Je teplo ako v JÚNI a bude ešte teplejšie
Peter Minárik

Príliv mimoriadne teplého vzduchu prináša na Slovensko také extrémne teplo, ktoré je typické skôr pre jún ako koniec marca. Teploty však stále stúpajú ešte vyššie a vyvrcholiť by mali v pondelok, kedy dosiahnu nezvyčajné hodnoty.

Na našom území zažívame neskutočne vysoké teploty, ktoré nemajú obdobu. Extrémy zaznamenávame na celom našom území, pričom na východe krajiny, kde je oblačnosti najmenej, padajú aj historické rekordy.

Najteplejšie marcové dni v histórii

Už včera sme na východnom Slovensku zaznamenali najteplejší marcový deň v histórii. Druhým dňom je najteplejšia oblasť juhovýchod Slovenska, kde teploty prekonávajú hranicu letného dňa. To je na koniec marca veľmi nezvyčajné.

V Milhostove alebo aj v Kamenici nad Cirochou bol zaznamenaný najteplejší marcový deň v histórii. Doteraz najteplejším marcovým dňom bol v Kamenici nad Cirochou 24. marec v roku 1991, kedy teplota dosiahla +23 °C a v Milhostove 27. marec 2015 s teplotou +22,9 °C.

 

Absolútny marcový rekord nepadol. Ten drží bratislavské letisko, kedy 7. marca v roku 1980 namerali rovných +27 °C. V Bratislave však boli taktiež zaznamenané rekordy. Najteplejší marcový deň bol včera nameraný na Kolibe, kde ortuť teplomera vystúpila na rovných +23 °C.

Je teplo ako v júni

Aktuálne teploty, ktoré na našom území zažívame, sú doslova extrémne. Dôkazom je priemerná denná teplota v jednej z najchladnejších lokalít Slovenska.

Teploty v Oravskej Lesnej sú také vysoké, že priemerná denná teplota sa dostala na takmer +15 °C. To je, ako vidíte, typická priemerná teplota pre júnový alebo júlový deň!

v Oravskej Lesnej je teplo ako v júni
v Oravskej Lesnej je teplo ako v júni, data: SHMÚ

Podobne teplo je však aj inde, aktuálne júnové hodnoty zaznamenávame na juhovýchode, či v okolí Piešťan. Teplo ako v máji je na zvyšku územia.

 

Mimoriadne teplé počasie by malo na našom území vyvrcholiť na Veľkonočný pondelok. Od západu sa bude blížiť studený front, ktorý príliv teplého vzduchu zintenzívni a teploty by sa mohli dostať na neuveriteľné hodnoty okolo +26 až +27 °C.

očakávané maximálne denné teploty na Veľkonočný pondelok
očakávané maximálne denné teploty na Veľkonočný pondelok, zdroj: iMeteo.sk

Záver Veľkej noci však prinesie postup studeného frontu, na čele ktorého sa môžu tvoriť búrky a vyskytne sa aj výdatný dážď. Viac informácii sa dočítate TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd