AKTUÁLNE: Na Slovensku sme zaznamenali LETNÝ DEŇ. Teplota vystúpila nad +25 °C

AKTUÁLNE: Na Slovensku sme zaznamenali LETNÝ DEŇ. Teplota vystúpila nad +25 °C
Dominik Cenkner

Biela sobota priniesla na Slovensko prvý letný deň tohto roka. Ide o meteorologický pojem, ktorý sa používa, keď teplota vzduchu dosiahne určenú hodnotu. Kde sa tak stalo?

Prvý letný deň je meteorologický pojem, ktorý označuje deň, kedy maximálna denná teplota dosiahne 25 °C a viac. V roku 2023 sme sa za ním museli čakať pomerne dlho. 

Zaznamenali sme ho až 6. mája v obci Leles v okrese Trebišov. Teplota tam vtedy vystúpila na +25,2 °C a zhodou okolností bola tiež sobota.

Dátum prvého letného dňa je tak veľmi premenlivý. Najskorší výskyt sa datuje na 21. marec, a to v Hurbanove v roku 1974. 

V priemere sa prvé výskyty letného dňa na Slovensku za posledných 100 rokov posunuli z konca prvej májovej dekády na polovicu apríla. Poďme však do súčasnosti.

Prvý letný deň v roku 2024

Počasie na našom území včera ovplyvňovala dvojica tlakových útvarov - rozsiahla oblasť nízkeho tlaku vzduchu nad západnou Európou a priľahlým oceánom a tlaková výš so stredom nad Čiernym morom.

Práve medzi nimi do karpatskej oblasti prúdi od juhozápadu veľmi teplý vzduch. Vďaka nemu sa k nám dostalo veľké množstvo saharského prachu

Vďačiť mu môžeme aj za vysoké teploty. Na stanici Leles v okrese Trebišov namerali v sobotu krátko pred 15. hodinou +25,6 °C a tak sa môžu pýšiť prvým tohtoročným zápisom letného dňa na Slovensku.

Na Slovensku sme zaznamenali letný deň
Na Slovensku sme zaznamenali letný deň, shmu.sk

Letná je aj Veľkonočná nedeľa a bude aj Veľkonočný pondelok

Teploty sa okolo +25 °C pohybujú aj v priebehu dnešného dňa. Do našej oblasti totiž veľmi teplý vzduch od juhozápadu prúdi aj naďalej.

Dnes po 15:00 h k tomu majú najbližšie obyvatelia Vysokej nad Uhom, kde namerali +24,9 °C. Teploty nad +24 °C ešte hlásia z Orechovej, Somotoru a Mužly.

Zrejme tak aj dnes a zajtra hodnotu nad +25 °C zaznamenáme opäť.

Idylku letného počasia však pokazia búrky. Tie sa môžu vyskytnúť už v nedeľu podvečer, pričom v pondelok by ich na našom území mohlo byť ešte o niečo viac.

Okrem toho sa však musíme pripraviť aj na ešte väčší výskyt saharského prachu. Nad našim územím sa bude vyskytovať až do utorkového poludnia.

Na záver len pripomíname, že ak sa vám podarí zachytiť, či už vo forme fotografie alebo videa, niečo zaujímavé s počasím či astronómiou, určite nám to pošlite. Napr. to, ako to so saharským prachom vyzerá u vás.

Môžete tak urobiť napr. prostredníctvom tohto odkazu. K dispozícii sme vám však aj prostredníctvom aplikácie WhatsApp.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd