Saharský prach zahalil Slovensko. Bude ho však ešte viac. Dokedy bude nad nami?

Dominik Cenkner

Záver mesiaca a vlastne aj Veľkonočné sviatky sa na našom území nesú v znamení silného juhozápadného prúdenia. To k nám prináša nielen vysoké, priam letné, teploty, ale aj saharský prach.

Saharský prach niektorí mylne považujú za dôsledok chemtrails. Vieme však, že v prípade chemtrails ide o konšpiračnú teóriu, ktorá sa dá logicky ľahko vysvetliť. Teda dôsledkom toho nemôže byť saharský prach.

Ten sa až do našej oblasti dostáva, čuduj sa svete, zo Sahary, a to vďaka priaznivým poveternostným podmienkam tak na africkom kontinente, ako aj nad morom a následne nad Európou.

 

Jedna z najnovších vedeckých štúdií, Varga et al., z roku 2023, skúmala výskyt saharského prachu v Karpatskej kotline. Práve severná časť skúmanej lokality zahŕňa aj Slovensko, a to konkrétne jeho južné oblasti.

„Podľa novej vedeckej štúdie, ktorá sa zaoberala výskytom saharského prachu v Karpatskej kotline sa počet a aj intenzita takýchto prípadov v posledných rokoch výrazne zvýšili,“ informovali sme pred časom na našom webe.

„Na obr. 1 vidíme graf znázorňujúci počet prípadov výskytu saharského prachu v Karpatskej kotline. Ide o tzv. udalosti saharských prachových búrok spracované na základe špecifického metodického postupu. Výrazný sklon prerušovanej čiary lineárneho trendu jasne indikuje pozoruhodný stúpajúci trend prípadov výskytu prachu zo Sahary v Karpatskej kotline,“ informuje štúdia, ktorú cituje SHMÚ.

Počet prípadov výskytu saharského prachu v Karpatskej kotline
Počet prípadov výskytu saharského prachu v Karpatskej kotline, shmu.sk podľa údajov Varga et. al., 2023

Z grafu vyplýva, že za posledných 10 rokov (2013-2023) sa priemerne prach zo Sahary u nás vyskytol 11x za rok. Kedysi, medzi rokmi 1979 až 2010, to bolo len približne 4x za rok.

Saharský prach na Veľkú noc

Ako sme už spomenuli v úvode, Slovensko sa v týchto dňoch nachádza v oblasti silného juhozápadného prúdenia. Vďaka tomu sa do našej oblasti dostalo veľké množstvo prachu zo Sahary.

Ten sme na našom území zaznamenali už v stredu popoludní. Najviac z neho sa usadilo vo štvrtok v podobe zrážok na severe Slovenska a v Tatrách.

V piatok sme si od neho oddýchli. Zavládla jasná obloha s veľmi dobrou dohľadnosťou. Tatry, naše veľhory, bolo vidieť aj zo vzdialenosti okolo 150 km.

Noc z piatka na sobotu však priniesla zmenu. Biela sobota u nás nie je biela, ale skôr hnedá. Množstvo prachu v ovzduší výrazne zhoršilo jeho kvalitu. Od západu po východ má obloha hnedkastý nádych a viditeľnosť oproti piatku je podstatne horšia.

Veľkonočná nedeľa prinesie ešte viac prachu

Ak ste pred veľkonočnými sviatkami umyli svoje okná či autá, nasledujúca časť textu vás rozhodne nepoteší. Saharského prachu v ovzduší bude ešte viac, a to už na Veľkonočnú nedeľu.

Počítať s ním treba na celom území, pričom najviac ho bude na východe Slovenska. Koncentrácia saharského prachu v atmosfére sa bude pohybovať nad 100 mikrogramov na meter kubický.

Množstvo saharského prachu v ovzduší v nedeľu večer
Množstvo saharského prachu v ovzduší v nedeľu večer, forecast.uoa.gr

Začiatkom nového týždňa sa situácia ešte zhorší

Zmenu neprinesie ani príchod nového týždňa a vlastne aj nového mesiaca - apríla. Aj veľkonočná šibačka a oblievačka sa ponesie v znamení prachu v ovzduší.

 

Dokonca, podľa predpovedných modelov ho má byť ešte viac, ako doposiaľ. Zmena nastane až v utorok. To cez našu oblasť bude v brázde nízkeho tlaku vzduchu postupovať ďalej na východ studený front. Práve ten nám ovzdušie na Slovensku od saharského prachu vyčistí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Blažena
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd