Niektoré európske krajiny majú za sebou najchladnejší apríl za posledné desiatky rokov

Dominik Cenkner

Dnešným dňom sa lúčime nielen s týmto pracovným týždňom, ale aj aprílom ako takým. Ten vo viacerých európskych krajinách prekonával rekordy, čo sa mrazivých dní týka.

Druhý jarný mesiac, z pohľadu meteorológov, odštartoval rekordným teplom. Na Slovensku sa teplota šplhala k +25 °C, pričom niektoré ďalšie štáty, napr. aj Česko, ju dokázali prekonať. Rekordy padali takmer v celej Európe.

Kto si však myslel, že zima nám dala zbohom, dostal takpovediac poriadnu facku. Ďalšie týždne sa totiž niesli v znamení chladného až mrazivého počasia. A netýkalo sa to len hôr, ale aj nižšie položených oblastí, a to nielen na Slovensku, ale aj v ďalších krajinách.

Začnime Spojeným kráľovstvom, kde sa tohtoročný apríl končí ako najchladnejší v histórii pozorovaní. V období od 1. do 27. apríla 2021 bolo v Spojenom kráľovstve zaznamenaných v priemere 13 mrazových dní. Ide o dni s minimálnou teplotou -0,1 °C  a nižšou.

V tomto ohľade sa záznamy v Spojenom kráľovstve datujú až do roku 1960. Takto vysoký priemerný počet mrazových dní však doposiaľ zaznamenaný nebol. Doterajší rekord bol 11 mrazových dní v apríli roku 1970.

Chladno bolo aj v ďalších krajinách Európy

Mrazivé počasie prepisovalo rekordy aj v ďalších štátoch. Za zmienku stojí Nemecko, Poľsko či Francúzsko.

V prvom prípade išlo o najchladnejší apríl od roku 1980. V Poľsku bol tohtoročný apríl najchladnejší za posledných 24 rokov, teda od roku 1997.

Mrazy spôsobili značné škody aj vo Francúzsku. Problémy mali ovocinári i majitelia viníc. Počasie sa tam príliš veľkým dielom podpíše pod tohtoročnú úrodu, ale aj pod nedostatok či zdraženie vín.

Predpovedať počasie na dlhší čas je nesmierne zložité, ale prvé odhady naznačujú, že máj by mal byť taktiež o niečo chladnejší než je dlhodobý priemer, minimálne čo sa Slovenska týka. Zdá sa teda, že si na poriadne teplo ešte nejaký ten čas počkáme.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd