Nočné teploty na Slovensku prepisovali rekordy. Klesali až na -13 °C

Dominik Cenkner

Slovensko má za sebou mimoriadne chladnú noc. Teploty klesali aj pod -10 °C a na niektorých miestach sa prepisovali rekordy.

O mimoriadne chladnej noci informuje Slovenský hydrometeorologický ústav. Vďačiť za to môžeme veľmi chladnému, pôvodom arktickému, vzduchu. 

Práve preto bola uplynulá noc na stredu skutočne mrazivá. Teploty vzduchu vo výške 2 m nad povrchom na území Slovenska v polohách do 1000 metrov sa pohybovali v rozmedzí od +1 °C do -6 °C. 

Na niektorých miestach však bolo ešte chladnejšie. Príkladom je Orava a oblasť pod Tatrami. V Poprade namerali -8,8 °C a ešte chladnejšie bolo v Oravskej Polhore, kde ortuť teplomera klesla na -13,1 °C. A to sme stále v polohách do 1000 m.

Mrazivo bolo aj v nížinách

Chladnú noc sme nezaznamenali len v podhorských oblastiach, ale aj v nížinách. Ako informuje SHMÚ, v rámci nížin bolo najchladnejšie na letisku v Kuchyni na Záhorí v okrese Malacky kde bolo -7,5 °C. 

Pri zemi bolo dokonca ešte chladnejšie. Teplota tam klesla až na -10 °C. Tak nízke teploty mohli zásadne poškodiť rastliny či stromy. Ešte začiatkom týždňa sme vás pritom informovali o tom, že sa nízke teploty, ktoré nás zasiahli od úvodu apríla, môžu podpísať aj pod cenu potravín. 

zdroj: shmu.sk
zdroj: shmu.sk

Prepisovali sa aj rekordy

Podľa informácií SHMÚ, až trojica staníc prekonala rekordy minimálnej teploty vzduchu pre daný dátum. Išlo o Poprad, Kuchyňu a Dudince.

Zaujímavé je, že teploty by boli ešte nižšie nebyť vetra. Na väčšine územia totiž fúkal takmer celú noc ešte mierny až čerstvý, lokálne dokonca silný vietor. 

S mrazom v noci treba počítať aj naďalej

Nízke teploty sa na našom území ešte nejaký ten čas zdržia. V nížinách treba s mrazom na väčšej ploche rátať ešte aj počas najbližšej noci, teda na štvrtok 6. apríla. Diať sa tak bude predovšetkým v južnej polovici západného Slovenska.

„Keďže túto noc s výnimkou východu už takmer všade výrazne zoslabne vietor a po väčšinu noci bude na väčšine územia v studenom vzduchu aj vyjasnené počasie, očakávame najmä v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji v nížinách na viacerých miestach vo výške 2 m nad povrchom teplotu na úrovni -5 až -7, výnimočne až -8 °C,“ informuje Slovenský hydrometeorologický ústav.

Aby toho nebolo málo, veľkonočné sviatky začneme aj so snehovou nádielkou. Kde napadne najviac snehu? To sme vám priniesli v samostatnom článku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd