O 10 dní prechádzame na letný čas. Buďte na zmenu pripravení

Veronika Salayová

O pár dní sa chystá ďalšia zmena, čo sa času týka. Budúci víkend prechádzame zo zimného času na letný. V praxi to znamená, že si ráno pospíme o hodinu menej. 

Pravidelne dvakrát do roka si meníme čas. Najbližšia zmena času nás čaká už o 10 dní, kedy prechádzame zo zimného času na letný. Meniť čas na hodinkách si tak budeme už budúci víkend, t.j.  26. marca. Budúcu nedeľu v noci si o 2.00 hod. posunieme čas na 3.00 hod.

Znamená to, že noc bude o hodinu kratšia a budeme vstávať o hodinu skôr. Tento fakt nepoteší mnohých „spachtošov“, ktorým sa bude ráno zrejme horšie vstávať. 

Prechod na letný čas však má aj svoje pozitívum. Poobedia si budeme môcť vychutnať dlhší čas za vidna a môžeme si ich spríjemniť napríklad posedením pri kávičke či vínku s priateľmi.

Zmena času nastáva pár dní po jarnej rovnodennosti, kedy sa dni za vidna budú každým dňom predlžovať, a to až do letného slnovratu. Navyše aj zima definitívne odchádza a nastupujú čoraz teplejšie jarné dni s príjemnými teplotami, čo je veľké plus. 

Ešte minimálne 4 roky

Medzi Európanmi, a aj Slovákmi, sa čoraz viac ozývajú hlasy pre zrušenie striedania času. Skutočnosť je taká, že k tejto zmene v najbližších rokoch ešte nedôjde. 

Hoci dohoda ohľadom zrušenia zmeny času bola už v Európskej únii na spadnutie, nakoniec k nej nedošlo. Dôvodom bolo akútne riešenie pandemickej situácie, ktorá túto menej dôležitú tému ohľadom zmeny času odsunula na vedľajšiu koľaj. 

Táto téma sa v Európskej únii opäť nastolí až koncom roka 2026, čiže skôr ako v roku 2027 koniec striedania času nenastane. Meniť čas dvakrát do roka si budeme ešte minimálne 4 roky. 

Zmena času nastáva o pár dní. Buďte preto na túto zmenu pripravení, nech vás budúci víkend nezaskočí. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd