Obrovské nešťastie. Lavína zabila dvoch mužov

Dominik Cenkner

Nepriaznivé zimné počasie si v susednom Rakúsku vyžiadalo svoju daň. O život tam prišli dvaja turisti po tom, čo ich zasypala lavína.

V sobotu zahynul v lavíne v Kaltenbachu (Tirolsko) jeden turista. Už ráno našli v Kleinwalsertale (Vorarlbersko) pod lavínou mŕtveho muža. Lavínová situácia v západnom Rakúsku si v sobotu vyžiadala početné záchranné akcie.

Turisti a milovníci zimných športov boli napriek všetkým varovaniam vonku - na päťbodovej stupnici bol výstražný stupeň štyri. Počas zostupov bolo zasypaných a zranených niekoľko ľudí. Pátraciu akciu v St. Antone am Arlberg, kde boli v sobotu pravdepodobne zasypané dve osoby, museli v krátkom čase prerušiť kvôli silnému vetru.

V prípade vo Vorarlbersku rodina informovala záchrannú službu, keď sa muž nevrátil domov. V piatok lyžoval vo voľnom teréne. Nezvestný muž mal so sebou lavínový pípák. Horským záchranárom sa podarilo lokalizovať signál a nájsť muža v sobotu. Bol pochovaný pod masou snehu asi jeden a pol metra hlboko.

Nepomohlo ani množstvo výstrah

Vo vyšších nadmorských výškach bol v Tirolsku a Vorarlbersku rozšírený štvrtý stupeň lavínového nebezpečenstva z päťdielnej stupnice. Snehová pokrývka bola nestabilná vo všetkých častiach krajiny.

V celej krajine napadlo až 50 centimetrov čerstvého snehu a v priebehu soboty môže napadnúť ďalších 40 centimetrov. Nový sneh bol silne nafúkaný vetrom a tieto nánosy snehu mohli byť veľmi ľahko príčinou spustenia lavíny, ktorú mohol vyvolať aj jeden človek.

V tirolskom kontrolnom stredisku bolo zaznamenaných 16 lavín, v deviatich prípadoch boli zasypané osoby. Vo Warth am Arlberg zachránili 15-ročného chlapca po štvrťhodine pod snehom v otvorenej lyžiarskej oblasti. Vrtuľníkom ho previezli do nemocnice v Zams.

Odborníci varovali, že aj skúsení lyžiari by v súčasnosti len ťažko rozpoznali nebezpečné miesta. Dajú sa očakávať spontánne lavíny a mohlo by dôjsť aj k ich uvoľneniu na diaľku. Na strmých trávnatých svahoch vo výške pod 2 000 metrov boli možné kĺzavé a zosuvné snehové lavíny. Milovníkom zimných športov sa preto odporúča zvýšená opatrnosť.

Rovnaká situácia v slovenských horách

Len v sobotu popoludní sme vás informovali o varovaní slovenskej Horskej záchrannej služby. „V horách očakávame veľké a stredne veľké lavíny, ktoré sa môžu uvoľniť samovoľne, alebo len pri malom dodatočnom zaťažení. Nebezpečné budú rovnako aj miesta, kde sa lavíny bežne nevyskytujú, alebo neočakávajú, napríklad v strmých lesných porastoch. Veľký problém môžu spôsobiť aj malé lavíny s krátkou dráhou, končiace v terénnych pascách,“ uviedli.

Podľa ich vlastných slov budú nasledujúce dni najnebezpečnejšie v horách doposiaľ za tento rok. Horskí záchranári vychádzajú zo štatistík, z ktorých vyplýva jedno. Najviac nešťastí na horách nastáva v prvých dňoch po veľkom snežení.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd