Oficiálne sa začala astronomická jar. Bude nám to pripomínať aj počasie?

Oficiálne sa začala astronomická jar. Bude nám to pripomínať aj počasie?
Dominik Cenkner

Dnes, v stredu 20. marca ráno o 4.06 h stredoeurópskeho času (SEČ) nastala jarná rovnodennosť. To znamená, že na severnej pologuli začala astronomická jar.

V okamihu rovnodennosti sa Zem na svojej obežnej dráhe okolo Slnka ocitla v bode, v ktorom rovina zemského rovníka prechádzala geometrickým stredom slnečného disku, informuje o tom TASR.

Slnečné lúče dopadajú kolmo na zemskú os, respektíve priamo na rovník a osvetľujú rovnomerne severnú aj južnú pologuľu našej planéty. Keďže zemská os má sklon 23,4 stupňa, v lete je viac k Slnku priklonená severná pologuľa, v zime zasa južná pologuľa našej planéty. Deliaca čiara medzi osvetlenou časťou Zeme, kde je deň a tmavou časťou, kde panuje noc (tzv. terminátor) smeruje počas rovnodennosti vertikálne od severného pólu k južnému.

Preto v čase rovnodennosti nie sú rozdiely v dĺžke dňa na jednotlivých miestach Zeme, tak ako je to v iných ročných obdobiach. Slnko svieti nad obzorom na všetkých miestach zemegule rovnako dlho - približne 12 hodín. Z faktu, že sú počas rovnodennosti deň a noc rovnako dlhé, vyplýva aj latinský názov tohto javu aequinoctium - čo znamená „rovnaká noc“.

 

V Bratislave napríklad vyjde 20. marca slnko o 5.53 h SEČ a zapadne o 18.04 h. V Žiline vychádza o 5.47 h a zapadá o 17.58 h. V Košiciach vychádza Slnko o 5.37 h a zapadne o 17.48 h. Zodpovedá to dĺžke dňa zaokrúhlene 12 hodín a 11 minút.

Takisto na celej Zemi, s výnimkou severného a južného pólu, v deň jarnej rovnodennosti slnko vychádza presne na východe a zapadá presne na západe. Po rovnodennosti sa v našich zemepisných šírkach miesto východu slnka posúva smerom na severovýchod a večer slnko zapadá čoraz bližšie k severozápadu.

Aké počasie prinesie prvý deň astronomickej jari?

Meteorologická jar začala 1. marca. Na prelome februára a marca sme zažívali veľmi teplé počasie, ktoré prepisovalo rekordy. Máme za sebou najteplejšiu zimu od začiatku meraní.

V týchto dňoch nočné teploty klesajú pod nulu. To neteší ovocinárov či rôznych pestovateľov, ktorí sa všemožne snažia zachrániť tohtoročnú úrodu. Túžobne čakajú za oteplením, ktoré však príde len na krátko.

V stredu sa bude nad našou oblasťou nachádzať nevýrazné tlakové pole vyššieho tlaku vzduchu. Bude preto prevládať slnečné počasie, len miestami prechodne bude oblačnosti viac.

Dopoludnia sa môže vyskytovať nízka oblačnosť alebo aj hmly, a to najmä na východe. Jazdite preto opatrne.

Oproti utorku sa na väčšine územia oteplí. Maximálne denné teploty vystúpia v rozmedzí od +9 °C do +14 °C. Na severovýchode bude ojedinele o niečo chladnejšie.

Zmena teploty za uplynulých 24 hodín k 20.03.2024 14:00 h
Zmena teploty za uplynulých 24 hodín k 20.03.2024 14:00 h, imeteo.sk

Počasie dnes nebude kaziť ani vietor, očakáva sa totiž len slabý vietor.

Takéto pekné jarné počasie dlho nevydrží. Vo štvrtok začne do našej oblasti od západu postupovať nevýrazný oklúzny front. Postupne sa teda zamračí a najmä na severozápade treba počítať aj s prehánkami či dažďom.

 

V najbližšiu noc ešte stále nepoľavia mrazy, zmena v tomto smere nastane až v noci zo štvrtka na piatok a následne z piatka na sobotu. Potom sa však očakáva ďalší návrat mrazov, ktoré môžu byť ešte silnejšie ako boli v uplynulé noci. Viac prezradí naša predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd