Piatkové zemetrasenie v Nepále si vyžiadalo viac ako 120 obetí

Piatkové zemetrasenie v Nepále si vyžiadalo viac ako 120 obetí
Dominik Cenkner

Západnú časť Nepálu zasiahlo v piatok večer nášho času silné zemetrasenie. Kým prvotné informácie nehovorili o obetiach, aktuálne je už bilancia mŕtvych katastrofálna.

Viac ako 100 ľudí zahynulo po zemetrasení, ktoré v piatok zasiahlo odľahlý západný Nepál. Bezpečnostné sily boli nasadené na pomoc pri záchranných prácach v drsných okresoch Jajarkot a West Rukum, 500 km západne od Káthmandu.

Silné otrasy bolo cítiť ďaleko v nepálskom hlavnom meste a v mestách v susednej Indii vrátane Dillí. Hovorca armády uviedol, že viac ako 100 ľudí bolo zranených. Nemocnica v Jajarkote je plná zranených.

V priebehu hodiny po zemetrasení bolo cítiť ďalšie tri otrasy a mnohí ľudia strávili zvyšok noci pod holým nebom. Obávali sa totiž ďalších otrasov a poškodenia svojich domov.

Počet obetí nie je konečný

Nepálsky premiér Pushpa Kamal Dahal pricestoval do postihnutého regiónu v sobotu po tom, ako na sociálnej sieti X vyjadril „hlboký zármutok“ nad stratami na životoch a majetku, ktoré zemetrasenie spôsobilo. Tieto pátracie a záchranné operácie však sťažujú cesty, ktoré sú zablokované zosuvmi pôdy, ktoré zemetrasenie vyvolalo.

Policajný náčelník okresu Jajarkot, Suresh Sunar, pre tlačovú agentúru Reuters uviedol, že je ťažké získať úplný obraz o tom, čo sa stalo. „Sám som v teréne. Zbierame podrobnosti, ale kvôli chladu a noci je ťažké získať informácie z odľahlých oblastí,“ povedal Sunar pre agentúru Reuters.

Podľa nepálskeho monitorovacieho a výskumného centra bolo zemetrasenie zaznamenané o 23:47 miestneho času (19:02 SEČ). Americká geologická služba USGS namerala zemetrasenie s magnitúdou 5,6 a uviedla, že išlo o plytké zemetrasenie, čo znamená, že k nemu došlo bližšie k zemskému povrchu.

zdroj: emsc.eu
zdroj: emsc.eu

Časté zemetrasenia v krajine

Nepál sa nachádza pozdĺž Himalájí, kde je veľká seizmická aktivita. Minulý mesiac bolo v západnom okrese Bajhang zaznamenané zemetrasenie s magnitúdou 6,3, ktoré si vyžiadalo zranenia.

V roku 2015 krajinu postihli dve ničivé zemetrasenia, pri ktorých zahynulo 9 000 ľudí a 22 309 bolo zranených. Prvé z nich, 25. apríla 2015, bolo zemetrasenie s magnitúdou 7,8, ktoré spôsobilo najviac škôd a obetí na životoch. Nasledovalo veľké množstvo následných otrasov vrátane jedného s magnitúdou 7,3 v máji toho istého roku.

Podľa Medzinárodnej federácie spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC) zemetrasenia zničili alebo poškodili viac ako 800 000 domov najmä v západných a centrálnych okresoch. Zničené alebo poškodené boli vládne budovy, niektoré úseky ciest a slávne historické pamiatky v údolí Káthmandu - pamiatky svetového dedičstva UNESCO - pričom mnohé dediny severne od Káthmandu boli zrovnané so zemou.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd