Po daždi prídu búrky. V týchto oblastiach hrozia dnes búrky

Po daždi prídu búrky. V týchto oblastiach hrozia dnes búrky
Peter Minárik

Počas uplynulej noci sa na našom území rozpršalo. Zrážky zasiahli predovšetkým západné Slovensko, no aktuálne sa rozširujú smerom nad stredné Slovensko. Dnešný deň však bude významný niečím iným. Začnú veľmi búrlivé dni.

Počasie v našej oblasti dnes začala ovplyvňovať rozsiahla brázda nízkeho tlaku vzduchu, ktorá sa rozkladá nad celým Balkánom a strednou Európu. Tá bude v nadchádzajúcich dňoch ovplyvňovať počasie aj na našom území.

Po daždi dnes udrú búrky

Aktuálne to pri pohľade z okna príliš nevyzerá. Na strednom a ešte aj na západnom Slovensku sa vyskytuje dážď. Ten sa v priebehu dňa bude rozširovať nad ďalšie oblasti stredného a východného Slovenska.

Zároveň je však podstatným faktom to, že sa nad naším územím nachádza veľmi vlhká vzduchová hmota, ktorá je veľmi náchylná na labilizáciu, ku ktorej by dnes malo dochádzať.

Bude totiž stačiť, aby slnečné lúče čo i len čiastočne ohriali vzduch a ten sa pomerne rýchlo stane labilným. V takomto prostredí budú pomerne ľahko počas dnešného popoludnia vznikať prehánky a búrky.

Prvé búrky by sa na našom území mali začať tvoriť už okolo poludnia. Najvýraznejšia búrková aktivita by sa mala vyskytovať medzi 15:00 až 19:00 h.

Búrky sa očakávajú na viacerých miestach západného Slovenska, no hrozia aj na juhu krajiny či na východe. Búrky sa však nebudú vyskytovať len na našom území, ale hrozia v mnohých okolitých oblastiach. Na mape môžete vidieť, v ktorých oblastiach je dnes vysoké riziko výskytu búrky.

dnešné búrky sa očakávajú najmä v týchto oblastiach
dnešné búrky sa očakávajú najmä v týchto oblastiach

Búrky budú intenzívne a na každodennom poriadku

Dnešný deň odštartuje sériu veľmi búrlivých dní. Búrky hrozia na našom území prakticky každý deň, pričom budú zo dňa na deň intenzívnejšie.

Začnú sa tvoriť už okolo poludnia a zotrvávať by mali do skorých ranných hodín. Najmä v stredu a vo štvrtok však nie je vylúčené, že búrky budeme na našom území zaznamenávať počas celého dňa.