Po prázdninách bude prvý školský deň veľmi veterný a chladný. V platnosti sú mnohé výstrahy

Po prázdninách bude prvý školský deň veľmi veterný a chladný. V platnosti sú mnohé výstrahy
Zuzana Macháčová

Nový pracovný týždeň prinesie veľmi chladné a veterné počasie. Na severe nášho územia môže byť dokonca aj arktický deň. V platnosti sú rôzne výstrahy.

Ochladenie na naše územie dorazilo v sprievode silného vetra, ktorý počas nedele lámal stromy a spôsobil výpadky elektriny. Včera bolo na pocit veľmi chladno.

Nedeľné počasie ešte spočiatku ovplyvňoval frontálny systém, ktorý postupoval smerom na východ. Ten bol spojený s rozsiahlou tlakovou nížou, ktorá sa presúva ešte ďalej na juhovýchod. Súčasne zmohutnie tlaková výš nad severnou až severozápadnou Európou. 

Bude veľmi chladno a veterno

Medzi týmito tlakovými útvarmi bude k nám naďalej prenikať studený, pôvodom arktický vzduch od severovýchodu. Počas dnešného dňa nás teda čaká celodenný mráz. Na severe nášho územia môže byť dokonca aj arktický deň, kedy maximálna teplota nevystúpi nad -10 °C. 

Teplota sa počas pondelka bude pohybovať od -5 °C do +2 °C, ale v Žilinskom, Prešovskom kraji a na Záhorí od -12 °C do -5 °C. Zrážky sa cez deň vyskytnú len ojedinele. Pocit chladu bude znásobovať studený severný vietor do 45 km/h a na západe a východe bude fúkať ojedinele až do 60 km/h. 

V platnosti sú mnohé výstrahy a obmedzenia

V platnosti je dnes viacero výstrah, prvá na výskyt veľmi silného vetra. Výstraha 2. stupňa pred vetrom platí v Košickom a Banskobystrickom kraji.

Na horách hrozí dokonca až búrlivý vietor o sile víchrice. Druhá výstraha platí pred nízkymi teplotami, ktoré hrozia najmä v Žilinskom kraji.

Vodiči hlásia obmedzenie za Jelšavou v smere do Štítnika, pretože sú na ceste popadané stromy v dôsledku silného vetra. Obmedzenie je aj na hraničnom priechod Moravský Svätý Ján - Hohenau, ktorý je obojsmerne uzatvorený z dôvodu zvýšenej hladiny rieky.

Poľadovica sa vyskytuje v Bitarovej pri ihrisku, dávajte si pozor. Dobšinský kopec je neprejazdný nad 3,5 tony. 

Počasie na pondelok

Po prázdninách bude prvý školský deň veterný a na pocit veľmi chladný. Na západnom Slovensku spočiatku ešte veľká oblačnosť, ktorá sa však počas dňa zmenší. Len výnimočne sa vyskytne slabé sneženie. Bude veterno a veľmi chladno od -5 °C do 0 °C. 

Stredné Slovensko čaká tiež postupne premenlivá oblačnosť. Na severe s možnosťou ojedinelých snehových prehánok. V Žilinskom kraji pozor na silný vietor. Dobre sa oblečte, lebo poriadne prituhne, a to od -12 °C do 0 °C. 

Východ nášho územie čaká dnes najskôr veľká, neskôr premenlivá oblačnosť. Najmä v Prešovskom kraji sa môžu vyskytnúť snehové prehánky. Aj tu bude chladno od -10 °C do -5 °C. 

V horských oblastiach bude prevládať premenlivá oblačnosť so snehovými prehánkami, vetrom a ochladením. Vo výške 1 500 m n. m. bude -7 °C. Ako sme už spomínali, na horách bude fúkať vietor o sile víchrice, preto buďte opatrní alebo dnes na hory radšej nechoďte. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd