Počasie ako na hojdačke: Zimu, sneh a mráz vystriedajú opäť vysoké teploty

Počasie ako na hojdačke: Zimu, sneh a mráz vystriedajú opäť vysoké teploty
Veronika Salayová

Na Slovensku sme počas včerajšieho dňa zaznamenali prvý sneh, no ďalšia várka snehu sa nekoná. Teploty opäť pôjdu nahor. 

Ak by bol apríl. tak by sme si povedali, že počasie je bláznivé a robí si z nás srandu. Skutočnosť je však taká, že je október a počasie sa akoby nevie rozhodnúť, aké ročné obdobie vládne. 

Pondelok totiž priniesol na naše územie okrem veľkého ochladenia aj prvý sneh do oblasti severného Slovenska, predovšetkým do oblasti Vysokých a Nízkych Tatier, no tento sneh nemal dlhé trvanie a už v poobedňajších hodinách teplota stúpala a sneh sa postupne roztápal.

Noc a nízke nočné teploty opäť menili skupenstvo zrážok v okolí hôr a počas uplynulej noci sa tam mohli objaviť snehové vločky, prípadne tenká vrstva snehu. Dnešok však ďalšie sneženie na naše územie už neprinesie, pretože teploty dnes pôjdu nahor.

Vracia sa leto?

Oproti chladnému pondelku tak bude dnes už na pocit teplejšie, no teploty dnes ešte hranicu +20 °C neprekonajú. Dnešné maximá vystúpia na +18 °C, pričom dnes bude najteplejšie v okolí Tekova a Hontu. V stredu však teploty vystúpia už oveľa vyššie a ďalšie dni tak môže byť letná hranica +25 °C opäť na dosah, prípadne aj prekonaná. 

Takmer celá Európa bude v nasledujúcich dňoch pod vplyvom rozsiahlej oblasti vyššieho tlaku vzduchu. Od juhozápadu začne do Európy prúdiť veľmi teplý vzduch, ktorý prinesie do mnohých krajín nezvyčajne teplé počasie.

Už streda prinesie na Slovensko nezvyčajne vysoké teploty, a to do +25 °C. Najteplejšie bude v južnej polovici západného Slovenska a teplo bude aj v Banskobystrickom kraji.

Veľkým prekvapením je, že štvrtok by mohlo byť na území Slovenska ešte teplejší a štvrtkové maximá môžu dokonca túto letnú hranicu na juhozápade Slovenska aj prekonať. Takéto teplo by malo na Slovensku zotrvať až do soboty. 

Takéto vysoké teploty v októbri sú mimoriadne nezvyčajné, až prekvapivé. Je dokonca možné, že na Slovensku budú prekonané doterajšie októbrové rekordy. Viac o vývoji teplôt na nasledujúce dni nájdete v kalendári iMeteo

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd