Počasie prinesie v noci SNEŽENIE, no aj nebezpečné javy. Toto sa na nás rúti

Peter Minárik

Počas nadchádzajúcich hodín bude počasie na Slovensku veľmi nebezpečné a to vplyvom hneď niekoľkých nebezpečných javov. Čaká nás opäť sneženie, no väčšie starosti nám zrejme urobi mrznúci dážď, ktorý čaká naše územie skoro ráno.

Možno to tak ešte na prvý pohľad nevyzerá, ale zimné počasie nám postupne končí. Definitívnu bodku spraví nočný a ranný presun oklúzneho frontu, ktorý k nám vtiahne od západu teplý vzduch. Nadchádzajúce hodiny budú ešte zimné a hrozia nám nebezpečné javy, no potom bude počasie teplé.

Od západu sa rozsneží

Nad Nemeckom sa aktuálne vyskytuje dážď, ktorý prináša do oblasti oklúzny front. Ten po polnoci začne ovplyvňovať počasie aj na našom území. Pripraviť sa tak treba na ďalšiu vlnu zrážok.

Oklúzny front nás ovplyvňoval aj v sobotu. Na krajný západ priniesol slabé sneženie, no ďalej sa zrážky nedostali, keďže sa oklúzny front rozpadol. Zajtrajší oklúzny front však už postúpi cez celé naše územie, no najvýraznejší bude na západnom Slovensku.

Na západe treba v skorých ranných hodinách počítať so snežením, ktoré sa do rána rozšíri nad celé západné Slovensko a zajtra sa bude rozširovať aj nad stredné a východné Slovensko.

Čím východnejšie však pôjdeme, tým bude zrážok výrazne menej. Na východe napadne maximálne do 2 cm, na strednom Slovensku maximálne do 5 cm, no najviac snehu napadne na západe.

Všimnite si nasledujúcu mapu, ktorej sa detailnejšie budeme venovať v ďalších odstavcoch. Numerický model očakáva, že v oblasti západného Slovensko, presne ZA Malými Karpatami spadne okolo 5 až 8 cm nového snehu. Najviac snehu tak pripadne počas nedele na severozápade a teda na cestách, vrátane našej hlavnej diaľnice D1 smerom k Bratislave, si zhruba od Trenčína treba dať pozor.

očakávané množstvo snehových zrážok
očakávané množstvo snehových zrážok

Na zvyšku Podunajskej nížiny by malo spadnúť zopár centimetrov nového snehu, ale to sa nebude týkať najkrajnejších západných okresov, kde bude situácia iná.

Hrozí nám nebezpečný jav

Na mape môžete vidieť, že ZA Malými Karpatmi celkom slušne nasneží, no prečo nie PRED nimi? Oklúzny front totiž začne nad naše územie vťahovať teplý vzduch, ktorý práve orografia Malých Karpát zastaví a ďalej, smerom na východ ho zatiaľ nepustí. 

Teplý vzduch sa bude dostávať do hladiny okolo 500 m n.m, pričom vyššie aj nižšie bude mrznúť. Zrážky, ktoré vypadnú vo forme snehu, tak prejdú cez teplú vrstvu kde sa roztopia, no následne zamrznú. Dôvod, prečo západne od Malých Karpát veľa snehu nenapadne je práve teplý vzduch.

V oblasti Záhoria, či Bratislavy tak hrozí v ranných hodinách aj výskyt mrznúceho dažďa a preto tu snežiť bude len spočiatku. Ráno sa postupne zrážky zmenia na kvapalné. Detailnejšie informácie o mrznúcom daždi nájdete na ďalšej strane >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd