Počasie Rusov nepotešilo: Návrat zimy skazil každoročnú vojenskú prehliadku

Počasie Rusov nepotešilo: Návrat zimy skazil každoročnú vojenskú prehliadku
Ema Bazhaykin

Veľká vojenská prehliadka v Moskve tohto roku začala snežením. Východnú Európu od začiatku mája trápia podpriemerné teploty aj mrazy, ktoré ničia úrodu aj dlho očakávanú vojenskú prehliadku na počesť Dňa víťazstva.

Vojenská prehliadka na počesť Dňa víťazstva, ktorá sa každoročne koná 9. mája na Červenom námestí v Moskve, je udalosť, ktorú si mnoho Rusov nenechá ujsť ani počas prebiehajúcej vojny na Ukrajine vyvolanej ich rodnou krajinou.

Tohto roku si však prehliadku neužili tak, ako si predstavovali. Ako uvádza TV kanál MozhemObyasnit, nielenže vojenskej techniky prišlo až trikrát menej, než po iné roky, ale diváci aj poriadne vymrzli, čo pre toto ročné obdobie nie je obvyklé ani pre Rusko. Priemerné denné teploty sa dnes v Moskve pohybovali od -1 °C do +5 °C. Účinkujúcim komplikovalo chod prehliadky aj sneženie a vietor o sile 15 až 18 m/s.

 

Východnú Európu sužujú mrazy

Po neobvyklých teplotách, ktoré len nedávno zaznamenali v Rusku, sa do východnej Európy opäť vrátila zima. Na konci apríla namerali vo Volgograde neuveriteľných +30 °C, s príchodom mája si to však leto rozmyslelo a Rusko so susednými krajinami znovu trápi zima.

Rusko hlási od začiatku mája výrazne podpriemerné teploty. V tomto týždni sa navyše chladné počasie rozšírilo aj do susedných krajín. Estónsko a východ Lotyšska sa dnes prebudili do mrazivého rána, keď teploty v nadmorskej výške 2 metre klesli až na -6 °C. Pre niektoré meteorologické stanice išlo o rekordne silné mrazy.

Podpriemerné teploty vo východnej Európe
Ochladenie sa šíri z Ruska do susedných krajín, foto: IN-pocasi


Dnešných -5,5 °C v lotyšskom meste Rezekne bolo najsilnejším májovým mrazom v celej histórii pozorovaní. Mnoho pestovateľov prišlo o celú úrodu. Teplotne podpriemerné počasie na východe Európy len tak skoro neskončí a celý máj sa tu očakáva podpriemerný. Ranné mrazy by už však nemali byť také silné a početné ako dnes.

 

Vo Sverdlovskej oblasti v Rusku bol pre silné sneženie vyhlásený núdzový stav. Od soboty 4. mája v mnohých mestách oblasti nefungovala voda, elektrina, kolabovala doprava a meškali vlakové spoje. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd