Zima sa vrátila. Pre silné sneženie zostali tisíce ľudí bez elektriny a vody

Ema Bazhaykin

Do Ruska sa po vlne teplých dní vrátila zima. Bez elektriny a vody zostávajú už tretí deň tisíce ľudí v Sverdlovskej oblasti pri Urale.

Nie je to tak dávno, čo sme vás informovali o tom, ako si leto odskočilo do Ruska. Len pred niekoľkými týždňami, na konci apríla, ktorý sa u nás niesol v znamení vysokých teplôt neobvyklých pre toto ročné obdobie, nás znenazdajky predčasné „leto“ opustilo a vybralo sa na výlet do Ruska.

Ani pre obyvateľov Ruska neboli aprílové vysoké teploty obvyklé. Vo Volgograde namerali až +30 °C, čo je pre typické ruské počasie naozajstný nadpriemer, keďže v tomto ročnom období tam býva v priemere o takmer 20 °C chladnejšie. Rusi sa však z príjemného počasia netešili dlho. Uplynulý víkend im totiž priniesol nové ochladenie.

Išli spať v máji, zobudili sa v januári

Ako informuje portál E1.RU, v sobotu 4. mája sa obyvatelia Sverdlovskej oblasti v Uralskom federálnom okruhu zobudili do zimy, s ktorou sa už dávno rozlúčili. Sneženie bolo také intenzívne, že bez elektriny a vody zostalo niekoľko miest a situácia je naďalej kritická aj v priebehu nového pracovného týždňa.

 

V meste Degtiarsk v Sverdlovskej oblasti bol v dôsledku sneženia, ktoré doslova zasypalo región, zavedený výnimočný stav. „V meste je zavedená mimoriadna situácia. Od 6. mája je prerušený výchovno-vzdelávací proces v školských a predškolských výchovných zariadeniach mesta,“ uviedol primátor Vadim Pilnikov.

Obyvatelia Degtiarska sa sťažujú, že v meste už niekoľko dní nie je voda, kúrenie a v niektorých oblastiach nefunguje ani elektrina. Pilnikov uviedol, že úrady nepretržite obnovujú dodávky elektriny, vody a tepla. Mesto pokračuje v čistení ulíc od snehu a popadaných stromov a pre obyvateľov boli zorganizované dodávky vody.

Hodinové zápchy, meškania vlakov aj zrušenie vojenskej prehliadky

Nedostatok elektriny hlásia aj obyvatelia Pervouralska a Revdy. Do zasneženého rána sa dnes zobudila dokonca aj obyvatelia Moskvy.

Na diaľnici Perm – Jekaterinburg (Permský trakt) sa cez víkend vytvorila niekoľkokilometrová zápcha, v ktorej vodiči stáli aj vyše 12 hodín. Pre sneženie meškajú aj osobné vlaky. Maximálny čas oneskorenia je až päť hodín.

 

V Jekaterinburgu museli pre sneh dokonca zrušiť nácvik vojenskej prehliadky ku Dňu víťazstva, ktorý si v Rusku každoročne pripomínajú 9. mája. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd