Počet obetí záplav v Brazílii naďalej stúpa. Desaťtisíce ľudí už prišlo o svoje domovy

Dominik Cenkner

Už 58 obetí si vyžiadali rozsiahle záplavy na juhu Brazílie vyvolané prudkým dažďom na juhu Brazílie. Zranenia utrpelo 74 ľudí, 67 osôb je naďalej nezvestných. Záplavy z domovov vyhnali viac než 69.000 ľudí. Informuje o tom TASR.

Miestne úrady preverujú úmrtia ďalších siedmich osôb a ich potenciálnu súvislosť so záplavami, uvádza Reuters. Prudké lejaky podľa agentúry zasiahli takmer dve tretiny zo 497 miest na území štátu Rio Grande do Sul, ktorý patrí medzi najbohatšie v krajine.

Ide o najjužnejší štát Brazílie, štátnu hranicu zdieľa s Argentínou a Urugajom. Záplavy ho zasiahli najtvrdšie.

Štátna meteorologická spoločnosť upozornila na zrážky, ktoré na severe a severovýchode štátu pretrvajú až do nedele. Dodala však, že ich objem postupne klesá a už by nemal dosiahnuť množstvo ako počas predchádzajúcich niekoľkých dní.

 

Enormné škody

„Sme žiaľ svedkami historickej katastrofy,“ uviedol guvernér štátu Rio Grande do Sul, Eduardo Leite, počas schôdzky s brazílskym prezidentom Luizom Ináciom Lulom da Silvom na jednej zo základní tamojšieho letectva.„Materiálne škody sú enormné, v tomto momente sa však sústredíme najmä na záchranu,“ dodal.

Leite zároveň naliehavo vyzval obyvateľov viacerých regiónov, aby sa pred záplavami evakuovali do bezpečia. Postihnuté bolo aj mesto Porto Alegre, hlavné mesto štátu Rio Grande do Sul i údolie Taquari, ktoré bolo v 19. storočí charakteristické prisťahovalectvom z Nemecka, píše DPA.

Spomínaný región bol už aj v septembri minulého roka sužovaný búrkami a záplavami. Tie si vtedy vyžiadali najmenej 42 obetí na životoch. Leite upozornil, že situácia je v súčasnosti ešte horšia.

Prudký dážď sa začal v pondelok a vyvolal rozsiahle povodne a zosuvy pôdy. Došlo pritom k poškodeniu domov i mostov; množstvo ciest zostalo nepriechodných.

Vo štvrtok došlo aj k čiastočnému pretrhnutiu hrádze. Pretrhnutie hrádze však podľa úradov hrozí aj ďalšej vodnej elektrárni neďaleko mesta Bento Goncalves.

 

Ministerstvo obrany nasadilo aj armádu s piatimi vrtuľníkmi, 12 plavidlami a 600 vojakmi. Zachrániť sa podarilo doposiaľ približne sto ľudí, dodáva DPA.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd