POLÁRNA ŽIARA nad Slovenskom: Pozerajte na oblohu a toto urobte, aby ste ju videli a zachytili

POLÁRNA ŽIARA nad Slovenskom: Pozerajte na oblohu a toto urobte, aby ste ju videli a zachytili
Peter Minárik

Aktuálne prebieha veľmi silná geomagnetická búrka, ktorá naberá na intenzite, a na oblohe je vysoká pravdepodobnosť toho, že bude možné pozorovať polárnu žiaru.

Po silnej erupcii na Slnku, ku ktorej došlo včera ráno, smeruje k zemi koronálna hmota, ktorá vyvolala geomagnetickú búrku. Tá v posledných minútach prudko zosilnela a aktuálne dosahuje intenzitu G4, pričom podmienky pre pozorovanie polárnej žiary z Európy sú aktuálne fantastické.

Polárnu žiaru už pozorujú prakticky z celej Škandinávie a aktuálne ju už začínajú pozorovať aj na pobreží Nemecka a Poľska. Tým to však nekončí a polárnu žiaru, ojedinele aj voľným okom bude možné spozorovať aj na Slovensku.

Pozerajte na severný obzor

Ak chcete vidieť polárnu žiaru, tak sa určite vyhnite svetelnému smogu a vydajte sa napríklad do hôr. Odporúčame predovšetkým vyvýšené miesta.

 

Treba sa pozerať na severný obzor a hľadať červenkasté až fialové farby, ktoré bude možné spozorovať.

Treba si však uvedomiť, že ľudské oko má niekedy problém rozoznať spektrum farieb, no existuje jedna zaručená metóda, ako sa presvedčíte, či na oblohe práve prebieha polárna žiara.

Polárnu žiaru fotografujte

Objektív fotoaparátu dokáže oveľa lepšie zachytiť spektrum farieb polárnej žiary. Prepnite fotoaparát do nočného režimu, držte telefón stabilne a spustite spúšť.

 

Možno sa vám bude zdať, že fotíte len čiernu oblohu, no po odfotografovaní a spracovaní vás môže váš mobil prekvapiť. 

Najvyššia šanca pozorovať polárnu žiaru bude do dnešnej polnoci. Potom sa budú podmienky prudko zhoršovať. Viac o dnešnej polárnej žiare sa dočítate TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd