Polárny vír sa rozpadá! Na Slovensko prichádza ZIMNÉ POČASIE, ktoré tu pobudne pomerne dlho

Polárny vír sa rozpadá! Na Slovensko prichádza ZIMNÉ POČASIE, ktoré tu pobudne pomerne dlho
Peter Minárik

Do Európy mieri zima. Nastúpi už zajtra a aj podľa strednodobých predpovedí vydrží pomerne dlho. Prechodne by sa mohlo otepliť až na začiatku decembra, no len dočasne. Na vine je polárny vír, ktorý sa v najbližších hodinách rozpadne.

Polárny vír je meteorologický termín, ktorý označuje rozsiahlu oblasť nízkeho tlaku a studeného vzduchu, ktorá sa bežne nachádza v oblastiach okolo zemských pólov. Tento fenomén má kľúčový vplyv na počasie v polárnych regiónoch, ale jeho dopad môže byť cítiť aj v miernych zemepisných šírkach, ako je napríklad Európa či Severná Amerika a to v prípade, že sa rozpadne.

Vír sa skladá z prúdov studeného vzduchu, ktoré sa točia proti smeru hodinových ručičiek na severnom póle a v smere hodinových ručičiek na južnom póle. Nestálosť polárneho víru ovplyvňuje počasie v Európe a ten sa v najbližších hodinách rozpadne.

Ako ovplyvňuje polárny vír počasie?

Keď je polárny vír silný a stabilný, udržuje chladný vzduch zamknutý v polárnych oblastiach. Tento fenomén pomáha udržiavať typické zimné počasie v polárnych a subpolárnych regiónoch. Môžete to vidieť aj na aktuálnej mape, ktorá ukazuje, že polárny vír je ešte relatívne stabilný.

polárny vír je aktuálne stabilný
polárny vír je aktuálne stabilný

Avšak, keď sa polárny vír oslabí alebo rozdelí, môže to viesť k tomu, že chladný vzduch unikne do nižších zemepisných šírok a spôsobí nezvyčajne chladné počasie v miestach, ktoré sú na takéto extrémy zvyčajne nepripravené.

Rozpad polárneho víru môže byť spôsobený rôznymi atmosférickými zmenami, vrátane teplotných variácií vo vyšších vrstvách atmosféry. Tento proces môže viesť k extrémnym poveternostným podmienkam, ako sú silné mrazy a sneženie v oblastiach, ktoré inak zažívajú miernejšie zimy.

Príkladom môžu byť náhle studené vlny, ktoré postihujú Európu a Severnú Ameriku. Jedna taká studená vlna sa čaká aj teraz. Numerické modely na dlhšie obdobie simulujú rozpad polárneho víru, ktorý prinesie zimné počasie aj ku nám do Európy. Studený vzduch tak už nebude prúdiť okolo severného pólu v proti smeru hodinových ručičiek, ale prúdenie studeného vzduchu už bude nestabilné.

počas víkendu sa polárny vír rozpadne
počas víkendu sa polárny vír rozpadne

Čaká sa dlhšie trvajúca zima

Takýto rozpad polárneho víru prinesie v nadchádzajúcich dňoch zimné počasie do Kanady, či do Severnej Ameriky, ale aj do Európy, vrátane Slovenska. Najbližšie dni prinesú dokonca celodenné mrazy a sneženie.

Ako vidieť aj na animácii numerického modelu, ktorý aktuálne siaha až do 10. decembra, tak k prvému rozpadu dôjde už tento víkend. Následne, okolo 2. decembra, by sa mal vír stabilizovať, čo by malo priniesť na naše územie oteplenie. Okolo Mikuláša sa však očakáva ďalší rozpad a vpád chladného vzduchu do Európy.