Poľský vzdušný priestor narušil neznámy objekt z Bieloruska. Armáda hľadá balón

Dominik Cenkner

Pred pár týždňami boli veľkou témou balóny nad USA, o ktorých Čína hovorila, že ide o meteorologické balóny. Najnovšie podobný incident zaznamenali v Poľsku.

V poľskom vzdušnom priestore bol odhalený neznámy objekt, ktorý priletel od Bieloruska. Podľa poľského ministerstva obrany ide pravdepodobne o pozorovací balón.

Radarový kontakt s neznámym lietajúcim objektom, ktorý bol prvýkrát zaznamenaný v piatok, bol stratený blízko Rypinu v strednom Poľsku. „Na pátranie boli vyslané sily územnej obrany,“ informovalo podľa webu denníka Gazeta Prawna ministerstvo.

O pozorovaní tajomného objektu vedeli aj hasiči, tí sa ale do pátrania v teréne zatiaľ nezapojili. „Akciu má teraz na starosti operačné velenie poľských ozbrojených síl,“ informoval armádny hovorca Witold Sura. „Pátranie vedie pomerne malá skupina, ale v prípade potreby je armáda pripravená poslať posily,“ dodal.

Krajina neberie incident na ľahkú váhu

Poľsko zdieľa hranicu s Ukrajinou, ktorá sa od vlaňajšieho februára bráni ruskej agresii. V novembri zahynuli dvaja Poliaci po tom, čo na východe krajiny dopadla nedopatrením raketa ukrajinskej protileteckej obrany.

Poľské médiá tiež informovali, že v apríli boli pri Bydgoszte nájdené trosky ruskej riadenej strely. Tá zrejme vletela na poľské územie v decembri.

Vzhľadom na tieto incidenty bude národná bezpečnosť jednou z kľúčových tém tohtoročných volieb v Poľsku. Pripomínajú viaceré médiá.

Balónov je vo vzduchu čoraz viac

Špionážne balóny už tento rok vyvolali rozruch po celom svete. Americká armáda jeden z nich, ktorý pochádzal z Číny, zostrelila.

Čínska strana sa bránila, že išlo o meteorologický balón. Podľa ich tvrdení k žiadnemu tajnému pozorovaniu nedošlo.

Ďalšie balóny sa objavili nad Latinskou Amerikou. Pozorovacie balóny využívali aj západné armády v Iraku a Afganistane, USA ich využívajú aj na stráženie svojich hraníc a pobrežia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd