Posledný deň v roku prinesie veľmi teplé počasie. Kde bude najteplejšie?

Dominik Cenkner

Pred nami je posledný deň roka 2022, aj keď počasie tomu vôbec nebude zodpovedať. Čakajú nás totiž mimoriadne vysoké teploty.

Nad severovýchodným Atlantikom a severozápadnou Európou sa rozprestiera rozsiahla oblasť nízkeho tlaku vzduchu. Po jej južnom okraji začne od juhozápadu do našej oblasti prúdiť veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch.

Silvester tak prinesie oblačné až zamračené počasie. Lokálne s hmlami. Počítať treba aj s inverziou, o ktorej sme vás informovali v tomto článku

Miestami sa vyskytne mrholenie alebo slabý dážď. Zrána sa bude ojedinele tvoriť poľadovica. Na cestách preto jazdite opatrne.

Ako sme už viackrát avizovali, čaká nás veľmi teplé počasie. Lokálne na západe môžu byť dnes teploty aj o 10 °C vyššie oproti dlhodobému priemeru.

Odchýlka teplôt od dlhodobého priemeru, zdroj: meteologix.com
Odchýlka teplôt od dlhodobého priemeru, zdroj: meteologix.com

Vysoké teploty a na horách silný vietor 

Maximálne denné teploty vystúpia na Silvestra zväčša v rozmedzí od +3 °C do +8 °C. V Žilinskom kraji a na Spiši bude oveľa teplejšie, a to od +8 °C do +13 °C.

Čo sa vetra týka, očakáva sa bezvetrie alebo slabý premenlivý, na severe a východe prevažne južný vietor s rýchlosťou 3 až 7 m/s. Pozor na horách nad pásmom lesa, kde bude fúkať prudký vietor až víchrica.

Prílev veľmi teplého vzduchu by mal vrcholiť práve na Nový rok. Teploty pôjdu hore, a to aj na horách, kde bude mimoriadne teplo.

Postarať by sa o to mal aj tzv. fénový efekt. Situáciu budeme pozorne sledovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd