Posledný februárový utorok prinesie vysoké teploty. Na horách hrozí víchrica

Posledný februárový utorok prinesie vysoké teploty. Na horách hrozí víchrica
Zuzana Macháčová

Posledný februárový utorok prinesie opäť vysoké teploty, ktoré sa vyšplhajú až k +18 °C. Hrozia aj slabé zrážky, nepríjemný vietor a na horách aj víchrica. 

Počas pondelka sa nad východnými Karpatmi rozpadávala oblačnosť zvlneného studeného frontu, ktorá priniesla aj na naše územie zrážky, najmä na stredné Slovensko. Súčasne začal do našej oblasti prúdiť po prednej strane tlakovej níže so stredom nad západným Stredomorím veľmi teplý vzduch od juhu.

Už včera bolo v najjužnejších lokalitách do +17 °C, v  Orechovej v okrese Sobrance dokonca  až +18,1 °C. Veľmi teplo bolo napríklad aj v lokalite Vysoká nad Uhom s teplotou +17,2 °C.

Najteplejšie v rámci Slovenska bolo však o 15.00 hod. v Somotore, kde ručička teplomera zaznamenala teplotu až +18,6 °C. Dnes bude počasie podobné ako včera a teploty sa udržia v intervale od +13 °C do +18 °C.

 


 Ak sa počas dneška vyskytnú zrážky, tak budú len slabé a cez deň spadnú len výnimočne. Fúkať bude južný vietor do 30 km/h, ale v nárazoch môže dosiahnuť okolo 50 km/h. 

Počasie na utorok

Na západnom Slovensku bude veľká, lokálne prechodne zmenšená oblačnosť. Pozor, počas rána sa budú tvoriť ojedinelé hmly. Teploty vystúpia od +15 °C do +18 °C. Nedajte sa však oklamať vysokými teplotami, počasie bude zradné, keďže má byť veterno. 

Aj na strednom Slovensku sa zrána môže v nižších polohách tvoriť nízka oblačnosť alebo lokálne hmly. Cez deň bude premenlivá veľká, na niektorých miestach aj zmenšená oblačnosť. Slabé zrážky sa očakávajú len výnimočne. Denná teplota sa bude pohybovať od +13 °C do +16 °C. 

Ani východ našej krajiny neobíde počas utorka bez vetra. Obloha bude premenlivo oblačná s rannými výskytom hmiel a len zriedkavými slabými zrážkami. Teplota vybehne vysoko, a to od +12 °C do +18 °C. 

Víchrica na horách

Ak sa chystáte na hory, tak tam bude oblačnosť premenlivá, niekde veľká, inde zase zmenšená. Slabé zrážky sa objavia len výnimočne. Nad 2 000 m n. m. môžu poletovať aj snehové vločky.

 

Vo výške 1 500 m n. m. sa oteplí na +5 °C, bude však veľmi veterno. Vietor dosiahne silu víchrice s krátkodobými nárazmi viac ako 110 km/h. Pozor, na horách je vplyvom teplého počasia zvýšené lavínové nebezpečenstvo. 

Pranostika hovorí, že keď sa končí február severným vetrom, dobre sa darí žencom. Dnes však bude vietor fúkať od juhu a prinesie nám poriadne vysoké teploty. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd