POZOR, čaká nás ďalšia MRAZIVÁ NOC. Hranica sneženia klesne na 500 metrov

POZOR, čaká nás ďalšia MRAZIVÁ NOC. Hranica sneženia klesne na 500 metrov
Dominik Cenkner

Dlhé týždne prevládalo na Slovensku veľmi teplé počasie. Vysoké teploty sme zaznamenávali nielen počas dňa, ale aj v noci. Tomu je však v druhej polovici apríla koniec. Pred nami je ďalšia mrazivá noc s teplotami pod nulou.

Počasie u nás v priebehu soboty ovplyvňuje oklúzny front. Ten je spojený s vypĺňajúcou sa tlakovou nížou nad Poľskom. Aj vďaka nemu sa tvorili početné prehánky a v niektorých prípadoch aj búrky. 

Práve búrky v Česku vyprodukovali aj niekoľko tromb. Informovali sme vás o tom v tomto článku.

Naďalej tak u nás prevláda chladnejší charakter počasia. Dnešné maximálne teploty vystúpili len do +14 °C.

Najteplejšie bolo na juhozápade a na východe. V ostatných častiach Slovenska bolo o poznanie chladnejšie. Teploty len miestami vystúpili nad +10 °C.

 

Chladno bude aj počas najbližšej noci. Veľké obavy majú pestovatelia, ktorým nočné mrazy spôsobujú doslova vrásky na čelách.

Teploty klesnú pod bod mrazu

Noc zo soboty na nedeľu 21. apríla prinesie oblačnú až zamračenú oblohu. Len miestami bude oblačnosti aj menej, a to najmä na juhu a Zemplíne.

V Žilinskom a Trenčianskom kraji sa na viacerých miestach vyskytnú prehánky a dážď. Od približne 800 metrov nad morom bude snežiť.

Na severozápade však postupne klesne hranica sneženia ešte nižšie. Snehové vločky budú poletovať už od nadmorskej výšky 500 metrov.

Nočné teploty klesnú na +5 °C až 0 °C. Chladnejšie bude v údoliach, kde ortuť v teplomeroch klesne pod bod mrazu, k -2 °C. Pozor na to, že prízemný mráz sa očakáva aj v nížinách.

Prízemná teplota
Prízemná teplota, imeteo.sk

Pozor si musia dať aj motoristi. Okrem sneženia ich môžu potrápiť aj ojedinelé hmly. Jazdite preto opatrne.

Zmena nás nečaká

Chladné počasie nás čaká aj v nasledujúcich dňoch. Naďalej treba počítať s prehánkami, dažďom a zrána, večer a počas noci, aj so snežením, aj v nižších polohách. 

V noci nás naďalej budú trápiť mrazy. Ovocinári a ďalší rôzni pestovatelia tak budú musieť nájsť spôsoby, ako zachrániť úrodu.

Zmena k lepšiemu sa nateraz črtá až počas budúceho, posledného aprílového, víkendu. To by teploty mali dosahovať +20 °C.

 

Predpoveď počasia až na 15 dní vopred prezrádza aj ďalšie podrobnosti. Na záver dodáme, že polohu zrážok či prípadných búrok môžete sledovať aj LIVE, k dispozícii je vám náš iRadar.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd