Zrážok je viac než dosť. Pozor, na horách hrozí pád mokrých lavín

Zrážok je viac než dosť. Pozor, na horách hrozí pád mokrých lavín
Zuzana Macháčová

Na našom území posledné dni vládne veľmi netypické počasie pre toto ročné obdobie. Po oteplení prišli výdatné zrážky. Na horách platí mierne lavínové nebezpečenstvo.  

Nedeľa prináša na naše územie výraznejšie zrážky, ktoré v popoludňajších hodinách začali robiť prvé problémy. 

V dôsledku výdatných zrážok sa zosunula časť svahu na hlavnú cestu pod Donovalmi. Nebezpečná je aj situácia na horách, keďže sneh v dôsledku vysokých teplôt, ale aj zrážok je ťažký, a tak je väčšia pravdepodobnosť samovoľnému pádu lavín. 

Mierne lavínové nebezpečenstvo

Na horách platí 2. stupeň lavínového nebezpečenstva. Lavínové nebezpečenstvo je koncentrované do najvyšších polôh Tatier, kde sa vyskytujú vetrom vytvorené menej stabilné snehové dosky a vankúše. 

Nebezpečné miesta sa nachádzajú na záveterných svahoch, žľaboch a muldách, prevažne s južnou, východnou až severnou orientáciou, informuje Horská záchranná služba (HZS).

 

Po veľkom dodatočnom zatažení môže dôjsť k uvoľneniu stredne veľkých lavín. Opatrnosť sa vyžaduje na miestach, kde sa starý sadnutý sneh strieda s vetrom previatymi nánosmi snehu uloženými vo forme dosiek a vankúšov. Nulová izoterma v priebehu dňa vystúpi nad 1 500 m n. m.

Dážď spôsobí premočenie a zníženie stability snehu, a to najmä v stredných polohách do 1 600 m n. m. Očakávajú sa spontánne menšie lavíny a splazy z mokrého snehu, prípadne aj stredne veľké mokré lavíny. V stredných polohách môže dažďom nasýtený sneh vyvolať základové lavíny, a to najmä na trávnatých svahoch, preto buďte veľmi opatrní. 

HZS informuje, že v nižších a stredných polohách bude sneh vplyvom dažďa mäknúť, kašovatieť a strácať svoji súdržnosť. V popoludňajších hodinách bude sneh premočený v celom profile.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd