Pre nezvyčajné TEPLO dnes skolabovali desiatky ľudí. Praha aktivovala traumaplán

Pre nezvyčajné TEPLO dnes skolabovali desiatky ľudí. Praha aktivovala traumaplán
Veronika Sádovská

Desiatky ľudí dnes skolabovalo priamo v centre Prahy. Na nezvyčajné teplo sa už vopred sťažovali a Praha tak aktivovala traumplán. V celej strednej Európe panuje na začiatok apríla nadpriemerne teplé počasie.

Sobota prináša do strednej Európy veľmi vysoké teploty. Na Slovensku sa dnes teploty dostali až na hodnotu +27 °C a nad hranicu letného dňa, teda nad +25 °C sa teploty dostali aj v susednom Česku, kde dnes nečakané vysoké teploty na začiatok apríla mnohých zaskočili.

Počas dnešného dňa mali desiatky bežcov na známom pražskom polmaratóne kvôli náročnosti pretekov zdravotné ťažkosti a to aj vrátane kolapsov. Záchranná služba aktivovala zhruba na dve a pol hodiny traumaplán. Ošetrila niekoľko desiatok ľudí.

 

„V súvislosti s konaním polmaratónu došlo počas akcie k mimoriadnej udalosti, pri ktorej malo zdravotné ťažkosti väčšie množstvo osôb, pričom ťažkosti boli spojené s mierou fyzickej náročnosti závodu. Z tohto dôvodu bol vyhlásený traumaplán,“ uviedli záchranári.

Neskôr približne o 14:30 uviedli, že poskytli zdravotnú starostlivosť niekoľkým desiatkam bežcov, pričom prevažovali kolapsové stavy. O hodinu neskôr traumaplán odvolali.

Kedy sa aktivuje traumaplán?

Podľa hovorcu pražskej záchrannej služby Karla Kirsa sa traumaplán aktivuje vo chvíli, keď je ohrozený väčší počet ľudí. V niektorých situáciách sa vyhlasuje aj vtedy, keď počet ľudí známy nie je, ale nie je úplne zrejmé, ako sa daná situácia vyvinie.

Ťažkosti na tomto podujatí nastali po fyzickej námahe v kombinácii s nadpriemerne vysokými teplotami na túto ročnú dobu.

 

Ľudia kolabovali aj v cieli

Podľa účastníkov pretekov horúčavy komplikovali priebeh behu, ale niektorí ľudia kolabovali až v cieli, keď čakali na vyrytie ich výsledného času na medailu. Podľa nich zlyhala aj organizácia polmaratónu.

„Za mňa to bol jeden veľký chaos, priestor vôbec nebol pripravený na také veľké množstvo ľudí. Koordinácia nefungovala, pretože organizátorov nebolo kvôli hlučnej hudbe vôbec počuť. Podľa mňa to šlo zvládnuť lepšie,“ sťažoval sa redaktor portálu idnes.cz Víťazoslav Bureš, ktorý sa na pretekoch sám zúčastnil.

Podľa jeho skúsenosti sa na vyrytie zabehnutého času čakalo aj hodinu. Na samotnej trati bolo horúco, ale usporiadatelia zaistili dostatočné množstvo tekutín. "Bolo to fyzicky náročné, ale usporiadatelia boli na trati pripravení," dodal Bureš.

 

Nadpriemerné teploty ešte porastú

Teploty boli dnes v Prahe nadpriemerné, avšak v nasledujúcich dňoch ešte porastú. Maximá porastú na +24 °C až po +28 °C, čo predstavuje už typické letné horúčavy. Nie je vylúčené ani prekonanie prvého tropického dňa v roku, ktorý bol historicky najskôr nameraný 17. apríla v roku 1934 vo Vlašimi, kde ortuť teplomera vystúpila na +30 °C.

Nadpriemerne teplo je dnes aj u nás. Máme za sebou ďalší letný deň a nedeľa prinesie ešte vyššie teploty. Podrobnú predpoveď nájdete tu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd