Prečo mnohí ľudia popierajú zmeny klímy? Chyba je v ich myslení

Veronika Salayová

Mnohí ľudia vo svete, ale aj na našom malom Slovensku, popierajú klimatické zmeny a jednoducho neveria v globálne otepľovanie. Prečo je to tak? Touto otázkou sa zaoberali psychológovia, ktorí vysvetlili, prečo sú ľudia náchylní veriť len „svojej“ pravde. 

Popieračov klimatických zmien po svete chodí mnoho, a dokonca sa nájdu aj medzi svetovými lídrami, ktorí prispievajú k verejnej mienkotvorbe. K takýmto popieračom patrí napríklad aj bývalý americký prezident Donald Trump, ktorý opakovane tvrdí, že každé ochladenie vyvracia existenciu globálneho otepľovania.

Z vedeckého hľadiska sú tieto tvrdenia absurdné. Výkyvy počasia nevyvracajú dlhodobé klimatické trendy − ide o presné a jasné dáta, ktoré sa nedajú nijakým spôsobom vyvrátiť alebo spochybniť. 

Napriek tomu mnohí ľudia svojim absurdným tvrdeniam veria, čoho politickým výsledkom bola napríklad aj znížená ochota prijať opatrenia na zmiernenie klimatických zmien, na čo v konečnom dôsledku aj tak všetci doplácame. 

Tím psychológov sa zameral na túto tému a vysvetlil, ako odporcovia klimatickej politiky používajú bežnú chybu myslenia na manipuláciu verejnosti. Prečo je toľko ľudí náchylných na tento typ dezinformácií? Tu je odpoveď.

Zjednodušené čierno-biele myslenie

Dôkladné preskúmanie argumentov popieračov zmeny klímy odhaľuje tú istú chybu, ktorá sa robí znova a znova, tvrdia psychológovia. Tou chybou je kognitívna chyba známa ako čierno-biele myslenie, nazývané aj dichotomické myslenie alebo myslenie typu všetko alebo nič.

Ak ide o komplikované témy, akou je aj zmena klímy, laici si svet zjednodušujú. Podľa psychológov im čierno-biely typ myslenia zjednodušuje svet, pretože ak ľudia nevedia pochopiť danú tému komplexne vo všetkých jej súvislostiach, tak si ju, pochopiteľne, zjednodušia. Potom im ostanú len dve možnosti: 1. veriť a 2. neveriť.

Ilustračné. Foto: IFL Science
Ilustračné. Foto: IFL Science

Ak človek už stojí na tomto pomyselnom rázcestí, tak stačí jedna výnimka, ako napríklad, že apríl bol na Slovensku veľmi chladný, a človek sa prikloní k možnosti, že globálne otepľovanie vôbec neexistuje, lebo Slovák reálne zažil na vlastnej koži, že apríl bol naozaj chladný, a to naj napriek tomu, že odborníci z agentúry Copernicus informovali o tom, že tohtoročný apríl bol 4. najteplejším v histórii meraní.

Takíto ľudia však nechápu problém v širších súvislostiach − že Slovensko nie je celý svet, že výkyvy a odchýlky sú úplne normálne, že ide o porovnávanie priemerných teplôt s predchádzajúcimi rokmi, kde je trend otepľovania jednoznačný a mnoho ďalšieho.

Takýmto spôsobom sa podľa odborníkov ľahko formujú mylné myšlienky u ľudí. Ide najmä o komplexné témy, pričom jedna téma súvisí s inou, a keď človek stratí prehľad alebo jednoducho nie je ochotný danú oblasť dôkladne preskúmať, skĺzne k čierno-bielemu mysleniu, a voilà− máme tu popieračov klímy!

Poznámka redakcie: Štúdia psychológov je takisto oveľa komplexnejšia, a tento článok je zredukovaný len na hlavnú pointu − stručne a jasne uchopiť myslenie popieračov klímy vo svojej podstate. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd