Pred nami je studený víkend. V noci čakajte MRAZY, vyššie bude snežiť

Pred nami je studený víkend. V noci čakajte MRAZY, vyššie bude snežiť
Peter Minárik

Slovensko má pred sebou studený víkend. Nepôjde však zasa o nič nezvyčajné, v porovnaní s dlhodobým normálom budú teploty priemerné, no v porovnaní s uplynulými dňami bude chladnejšie. 

V novembri býva zvykom, že prichádza aj do nižších polôh prvý sneh. To sa síce tento víkend nestane a tohtoročný Martin prinesie sneženie len do vyššie položených oblastí, ale blížiaci sa víkend bude nezvyčajný oproti uplynulým víkendom, ktoré boli teplotne nadpriemerné. Pred nami je teplotne priemerný víkend a to v tomto ročnom období znamená nízke teploty, chlad a v noci mrazy.

Ochladzovanie bude natoľko výrazné, že bude potrebné si zakúriť, ale na súčasnú ročnú dobu bude normálne. Blíži sa vpád chladnejšieho vzduchu.

Pocítime chladný, morský vzduch

Počas víkendu začne do našej oblasti za studeným frontom, ktorý aktuálne postupuje cez naše územie prúdiť od severozápadu zo Severného mora chladný, morský vzduch.

V tomto chladnom, morskom vzduchu sa budú tvoriť prehánky, ktoré budú od nadmorskej výšky 700 m n.m. snehové. V tomto článku sa dozviete, kde všade treba počítať so snehovými zrážkami.

V nižších polohách bude v sobotu oblačno s dažďovými prehánkami, no v nedeľu sa do našej oblasti rozšíri výbežok vyššieho tlaku vzduchu, ktorý prinesie na Slovensko vyjasnenie.

Sobota tak bude oblačná so zrážkami a nedeľa prinesie skôr slnečné počasie. Po oba dni však bude chladno a prituhovať nám začne predovšetkým v nočných hodinách.

Cez deň nepôjdeme nad +10 °C

Počas víkendu by sa maximálne teploty na našom území mali pohybovať v rozmedzí +5 až +10 °C. Teploty by tak počas dňa nemali stúpať nad hranicu +10 °C a na severe bude ešte o čosi chladnejšie. Tu by teploty nemuseli prekonať hranicu +5 °C a pohybovať sa budú prevažne od +3 do +5 °C.

Chladno nám začne byť počas noci. Noc zo soboty na nedeľu prinesie teploty, ktoré poklesnú na +5 až 0 °C, ale na severe, a v dolinách a v kotlinách sa očakáva aj slabý mráz.

Noc z nedele na pondelok už bude mrazivá prakticky na celom našom území. Teploty v nížinách poklesnú na +2 až 0 °C, no v prízemnej vrstve už bude mrznúť. Na zvyšku územia sa očakáva pokles teplôt až k -5 °C. Pred nami sú tak plošnejšie nočné mrazy, ktoré sa v priebehu budúceho týždňa zmiernia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd