Pred nami je už desiaty deň v poradí s búrkami. Vyskytnú sa v týchto oblastiach

Dominik Cenkner

Aj vy už máte tohto počasia vyše hlavy? Pravdou je, že pred nami je už desiaty deň s búrkami na Slovensku. Áno, búrlivo bude aj dnes. V ktorých oblastiach sa búrky vyskytnú?

Počasie v našej oblasti v sobotu ovplyvňoval vlhký vzduch, v ktorom sa nad strednou Európou udržiavalo nevýrazné tlakové pole. Tieto podmienky tak boli priaznivé pre vznik búrok, čo sme vlastne pozorovali počas celého dňa.

Najmä na západ Slovenska priniesli výdatnejšie zrážky i krúpy. V okolí Nitry mali podľa dostupných informácií spôsobiť škody na úrode, keď zaplavilo záhrady rodinných domov.

Oveľa väčšie škody však páchali búrky v susednej Českej republike. Kritická situácia bola na Rokycansku. V obci Stradonice voda zaplavila rodinné domy a do dediny priniesla aj bahno z okolia. Zaplavené ostali aj komunikácie v okolí.

 

Desiaty deň s búrkami

Posledná májová nedeľa bude už desiatym dňom v poradí, počas ktorého zaznamenáme na Slovensku búrky. Prakticky sa tak už stalo, po polnoci bolo búrlivo v okolí Nitry či pri obci Mužla na hraniciach s Maďarskom.

Nad strednou Európou sa totiž, čuduj sa svete, bude naďalej vo vlhkom vzduchu udržiavať nevýrazné tlakové pole. Prevládať preto bude polooblačná až oblačná obloha. 

Zrána sa ešte môžu tvoriť aj hmly. Na cestách preto jazdite opatrne. Ojedinele, najmä v horských oblastiach stredného a severozápadného Slovenska, sa vyskytnú prehánky či búrky.

Denná teplota vystúpi v rozmedzí od +23 °C do +28 °C. Chladnejšie bude len na Orave a pod Tatrami.

Fúkať bude prevažne slabý vietor. Pri búrkach avšak môže zosilnieť.

Zmena počasia sa nechystá

Ani dnes sa tak počasie nezlepší. A zmena sa neočakáva ani nasledujúci týždeň.

 

Máj sa tak s nami rozlúči premenlivým počasím, s prehánkami či dažďom a búrkami. Viac prezrádza naša predpoveď počasia. V nej nájdete informácie až na 15 dní vopred.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd