Pred nami je VRCHOL LETA a najteplejší víkend. Takto teplo ako nasledujúce dni už tento rok nebude!

Pred nami je VRCHOL LETA a najteplejší víkend. Takto teplo ako nasledujúce dni už tento rok nebude!
Peter Minárik

Ak si myslíte, že ešte horšie a nepríjemnejšie byť nemôže, tak vás vyvedieme z omylu. Pred nami je teplotne nezvyčajný víkend, ktorý prinesie mimoriadne vysoké teploty. Tropické horúčavy sú jedna vec. Tá druhá, že bude na pocit skutočne nepríjemne, a to v dôsledku zatekania vlhkého a horúceho vzduchu. Bude SILNO DUSNO!

Môžeme povedať, že máme pred sebou posledný takto horúci víkend. V nadchádzajúcich dňoch nás čakajú teploty, ktoré dokonca v niektorých oblastiach nášho územia môžu byť najvyššie počas tohto roka, a zároveň vieme, že takto teplo už tento rok zrejme nebude.

Vrcholí k nám prílev teplého vzduchu

Čo sa aktuálne odohráva v Európe, je na vývoj na nadchádzajúce hodiny, najmä čo sa búrok týka, pomerne náročné. Nad Európou sa vlní studený front, pričom pred ním prúdi od juhozápadu teplý a, čo je hlavné, mimoriadne vlhký vzduch.

nad Európou sa bude vlniť studený front a pred ním k nám bude prúdiť mimoriadne teplý vzduch
nad Európou sa bude vlniť studený front a pred ním k nám bude prúdiť mimoriadne teplý vzduch

Práve takýto teplý a vlhký vzduch prinesie nepríjemné teploty, ktoré sa len málokomu budú páčiť, a zároveň takáto vzduchová hmota prospieva rozvoju veľmi silných búrok.

Cez víkend až +38 °C

Už v predchádzajúcich článkoch sme informovali, že nadchádzajúce dni prinesú do našej oblasti veľmi búrlivé počasie. Na studenom fronte sa budú tvoriť jednotlivé búrkové systémy, ktoré prinesú aj intenzívne búrky.

Pred týmito búrkami však zažijeme veľmi teplé počasie. Najteplejšie počas víkendu bude na juhu územia, kde sa môžu teploty vyšplhať v sobotu na +36 °C a v nedeľu až na +38 °C.

Tridsiatky sa však budú vyskytovať na viacerých miestach nášho územia. Takéto teplé počasie bude v dôsledku prílivu vlhkého vzduchu aj veľmi nepríjemné. Na pocit totiž bude veľmi dusno. Oblečenie sa na vás bude doslova lepiť a všetci sa poriadne zapotíme.

Takto teplo už zrejme nebude

Vyzerá to tak, že máme pred sebou posledný takto horúci víkend v tomto roku. Už teploty počas nadchádzajúceho víkendu budú nezvyčajné. V porovnaní s dlhodobým normálom budú teploty tento víkend o 8 až 13 °C vyššie, ako je dlhodobý teplotný priemer.

Ansámblové predpovede totiž jednoznačne naznačujú, že v priebehu budúceho týždňa sa výrazne ochladí a teploty by sa nad hranicu +35 °C už nemali dostať.

ansámblová predpoveď teploty
ansámblová predpoveď teploty

Vývoj počasia je tak jasný. Postupne sa teploty z mimoriadneho nadpriemeru dostanú na teplotný normál a do 10. septembra nám takáto výrazná vlna horúčav už zrejme nehrozí.

Po 10. septembri je už takmer vylúčené, aby sme na našom území zaznamenali takéto teplé počasie ako nadchádzajúci víkend. Teploty nad +35 °C sa tak už zrejme tento rok nevyskytnú.

Pred nami je tak s najväčšou pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou vrchol leta a najteplejšie dni. Takto teplo by už byť nemalo.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
24 °C / 4 °C
Blažena
Zajtra
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Pondelok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Dážď
19 °C / 6 °C
Svetozár
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd