PRVÉ INFO: Čaká nás VLNA BÚROK. Nebezpečné počasie hrozí najmä v týchto krajoch. Bude to však čoraz horšie

PRVÉ INFO: Čaká nás VLNA BÚROK. Nebezpečné počasie hrozí najmä v týchto krajoch. Bude to však čoraz horšie
Peter Minárik

Už počas uplynulej noci sme mohli byť svedkami toho, čo nás čaká počas nadchádzajúcich hodín a dní. Cez našu oblasť sa hnal rozsiahly búrkový systém, ktorý páchal materiálne škody. V priebehu nadchádzajúcich dní sa takýchto búrkových systémov vytvorí niekoľko a tie by mali ovplyvniť aj počasie u nás.

Už počas uplynulej noci sme mohli byť svedkami toho, čo nás čaká počas nadchádzajúcich hodín a dní. Cez našu oblasť sa hnal rozsiahly búrkový systém, ktorý páchal materiálne škody. V priebehu nadchádzajúcich dní sa takýchto búrkových systémov vytvorí niekoľko a tie by mali ovplyvniť aj počasie u nás.

Naše územie opäť zažíva vlnu horúčav, no ako sme informovali, tak je vysoko pravdepodobné, že toto je posledná vlna horúčav tohto leta.

Počasie však už také príjemné nie je, a to v dôsledku prúdenia teplého a vlhkého vzduchu od juhu. Na pocit je dusnejšie a takto to bude aj počas celého víkendu. Zároveň je však pred nami aj vlna nebezpečného počasia. Minimálne do polovice budúceho týždňa počítajte s búrkami, ktoré sa môžu objaviť v niekoľkých vlnách.

Prvú vlnu máme za sebou

Prvá vlna búrok sa už počas včerajšieho dňa začala tvoriť nad Francúzskom a v priebehu noci postúpila cez Nemecko nad Rakúsko, kde sa búrky rozpadli. Priniesli obrovské množstvo bleskov. Detektory bleskov zaznamenali takmer 300 000 bleskov. Nanešťastie, tieto búrky si vyžiadali aj jednu obeť. Na muža v Nemecku počas silného vetra spadol strom.

Búrky sa v týchto chvíľach začínajú and Európou opäť vytvárať a v nadchádzajúcich hodinách treba počítať s potencionálnym nebezpečenstvom aj na našom území.

Na úvod toho, čo nás čaká, však zdôrazňujeme mimoriadnu nepredvídateľnosť vývoja počas v nadchádzajúcich hodinách. Množstvo numerických modelov má niekoľko rôznych scenárov vývoja počasia. Podľa jedného scenára hrozia búrky už v nadchádzajúcich hodinách, no podľa iného sa prvých búrok dočkáme až budúci týždeň. Situácia je mimoriadne náročná na predpoveď a všetko to bude závisieť od aktuálneho vývoja. Odporúčame preto priebežne sledovať aktuálny vývoj. Až z neho bude jasné, čo presne nás čaká. Zhrnieme teda pravdepodobnosti jednotlivých búrkových vĺn.

Možné búrky už v noci na sobotu

Nad rakúskymi Alpami práve v týchto chvíľach vznikajú pomerne intenzívne búrky. K ďalšej iniciácii by mohlo dôjsť vo Viedenskej panve a ešte pred polnocou by nejaká búrka mohla zasiahnuť aj západné regióny Slovenska.

Podľa ďalšieho variantu sa búrky začnú vytvárať už v skorých ranných hodinách nad Moravou a v sobotu ráno môžeme prvé búrky evidovať v severozápadných okresoch Slovenska. Počas soboty by sa tak najmä Trenčianskym a Žilinským krajom mal presúvať komplex búrok.

Ďalšia vlna búrok by na naše územie mohla prísť v noci zo soboty na nedeľu od západu. Západne od nás sa očakáva sformovanie ďalšieho búrkového komplexu, ktorý by mal následne ovplyvniť aj počasie u nás.

Náročná situácia

Existuje tak niekoľko scenárov vývoja. Búrkové vlny nám tak hrozia už o pár hodín, v sobotu na severozápade alebo v noci na nedeľu opäť na severozápade. Situácia je komplikovaná preto, že studený front sa nad našou oblasťou vlní, a tak akýkoľvek iný posun tohto studeného frontu zásadne mení celú situáciu.

Vieme však povedať, že ak žijete v Trenčianskom a v Žilinskom kraji, tak počas víkendu existuje vysoká pravdepodobnosť výskytu búrok. Na západnom Slovensku, teda v Bratislavskom a v Trnavskom kraji, je riziko búrok nižšie. Najnižšia pravdepodobnosť búrok je v Nitrianskom, v Banskobystrickom, v Prešovskom a v Košickom kraji.

Taktiež vieme povedať, že búrky budú zo dňa na deň silnejšie. Zatiaľ čo cez víkend hrozí, že nás zasiahne rozpadajúci sa búrkový systém, tak začiatkom budúceho týždňa sú búrky takmer isté a búrkový systém by sa mal začať tvoriť priamo nad nami.

Pred nami je tak veľmi horúci víkend. Pripravte sa na to, že takto teplo by už byť nemalo. Bude nepríjemne dusno, no na severozápade si dajte pozor pred možnými búrkami. Odporúčame tak pravidelne sledovať vývoj na našom webe.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd