Posledná májová sobota prinesie búrky najmä do jednej oblasti

Dominik Cenkner

Pred nami je už deviaty deň v rade, počas ktorého sa na našom území očakávajú búrky. Oproti piatku, kedy sa vyskytovali prakticky na celom Slovensku, sa dnes vyskytnú najmä v jednej oblasti.

Počasie u nás v piatok ovplyvňoval vlhký vzduch nad strednou Európou, v ktorom sa udržiavalo nevýrazné tlakové pole. Okrem toho vo vyšších vrstvách ovzdušia zasahovala od severozápadu do strednej Európy brázda nízkeho tlaku vzduchu.

Už od skorých ranných hodín sa tak na Slovensku vyskytovali početné búrky. Tie boli sprevádzané výraznou bleskovou aktivitou a vzhľadom na to, že zväčša išlo o stacionárne búrky, aj desiatkami milimetrov zrážok.

 

Piatkové búrky tak spôsobovali škody, a to najmä na strednom a východnom Slovensku. K večeru nás však aj potešili, keď priniesli vzácny typ oblačnosti.

Sobotné búrky budú sústredené najmä do jednej oblasti

Aj počas soboty sa nad strednou Európou bude vo vlhkom vzduchu udržiavať nevýrazné tlakové pole. Prevládať tak bude polooblačná až oblačná obloha. Miestami bude prechodne zamračené.

Na východe ojedinele, inde miestami, treba počítať s prehánkami alebo dažďom. Vyskytnúť sa môžu aj búrky, ktoré budú intenzívnejšie.

Tvoriť sa budú jednotlivé samostatné búrkové bunky, ktoré môžu byť lokálne aj výraznejšie. Opäť nám tak hrozia predovšetkým prívalové zrážky.

Už krátko po poludní by sa mala nad našim územím vytvárať kopovitá oblačnosť, ktorá prerastie do prehánok a búrok. Búrky by mali byť sústredené do Bratislavského, Trnavského a Trenčianskeho kraja. Môžu sa však vyskytnúť aj v Nitrianskom kraji, či v západných okresoch Žilinského kraja.

Denné teploty a vietor

Maximálna denná teplota dnes vystúpi v rozmedzí od +21 °C do +26 °C. Na Zemplíne však bude teplejšie, a to až do +28 °C.

Fúkať bude slabý, na juhozápade a postupne miestami aj inde juhovýchodný až južný vietor s rýchlosťou 3 až 7 m/s. Pri búrkach vietor môže prechodne zosilnieť.

Výraznejšia zmena počasia sa nečaká

Ani druhá polovica tretej májovej dekády zmenu v počasí neprinesie. Bude síce teplo, ale búrky budú stále na dennom poriadku.

 

Viac prezrádza naša, až 15-dňová, predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd