Slovenské nebo prekvapilo: Obyvatelia mohli pozorovať vzácny typ oblakov

Dominik Cenkner

Pomaly sa schyľujeme k záveru ďalšieho dňa, ktorý na naše územie priniesol početné búrky. Prekvapilo aj slovenské nebo, obyvatelia totiž mohli pozorovať vzácny typ oblakov.

Už osem dní po sebe sú na Slovensku búrky, ako sa hovorí, na dennom poriadku. Niekedy sú slabšie, inokedy zas intenzívnejšie.

Predposledný májový piatok priniesol silnejšie búrky. Problémy spôsobovali už od skorých ranných hodín. Sprevádzané totiž boli prívalovými zrážkami, ktoré sa podpisovali pod bleskové povodne.

 

Stačilo preto pár minút a rôzne kúty Slovenska sa ocitli pod vodou. Spomenúť môžeme záplavy na Podhájskej či v Lučenci. Množstvo vody na cestách robilo problémy aj vodičom. Video nižšie zobrazuje, ako to vyzeralo za Radošovcami pri križovatke na Dubovce v skalickom okrese.

Popoludňajšie búrky na východe krajiny

Búrlivo dnes bolo aj na východe Slovenska. Prvá výraznejšia vlna búrok tam dorazila po 15. hodine. Išlo o búrkový systém, ktorý sa sformoval v Maďarsku.

Následne postupoval na severozápad. Prešiel tak Košicami, časťou Prešova, následne si to zamieril k Starej Ľubovni a odtiaľ smerom na Poľsko.

U nás bol sprevádzaný najmä silným vetrom, ktorý v metropole východu a jeho okolí, spôsobil množstvo škôd. Vietor totiž lámal stromy, ktoré popadali aj na trakčné vedenia a na čas tak ochromili nielen osobnú, ale aj verejnú dopravu.

Druhá vlna búrok dorazila v podvečerných hodinách z Ukrajiny a zasiahla severovýchod Slovenska - okresy Snina, Humenné, Sobrance, Michalovce. Tieto búrky však už väčšie škody nespôsobili, práve naopak.

Obyvatelia pozorovali vzácny typ oblakov

Práve spomínaná druhá vlna búrok na východe, priniesla na Slovensko vzácny typ oblačnosti. Tú mohli vidieť obyvatelia obce Jasenov v humenskom okrese a jeho okolí.

Išlo o oblaky typu asperitas. Ide o vzácny a výrazný typ oblačnosti, ktorý bol oficiálne uznaný v Medzinárodnom atlase oblakov v roku 2017. Charakterizuje ho zvlnený, vlnovitý vzhľad, ktorý vytvára dramatický a chaotický dojem na oblohe. Asperitas sa môže vyskytovať v rôznych výškach, ale najčastejšie je spojený s stratiformnými oblakmi, ako sú Altostratus alebo Stratocumulus.

Vzhľad asperitas často pripomína vlny alebo záhyby na hladine mora, ktoré sú viditeľné zo spodnej strany oblaku. Tento efekt je spôsobený vertikálnymi pohybmi vzduchu, ktoré vytvárajú turbulentné štruktúry. Pre svoje pôsobivé a dramatické scenérie sú obľúbenými oblakmi pre všetkých meteofotografov.

Slovenské nebo prekvapilo vzácnym typom oblakov
Slovenské nebo prekvapilo vzácnym typom oblakov, Natália Turcovská

Pred oficiálnym uznaním v roku 2017 boli asperitas oblaky známe pod neformálnym názvom undulatus asperatus, čo znamená „rozvlnené a drsné“. Prvotné návrhy na ich uznanie ako samostatného typu oblačnosti boli podané v roku 2009 organizáciou Cloud Appreciation Society. Vďaka úsiliu tejto organizácie a podpore verejnosti a vedeckej komunity boli asperitas oblaky nakoniec uznané a zaradené do Medzinárodného atlasu oblakov.

Uznanie asperitas ako samostatného typu oblačnosti poukazuje na neustále sa rozvíjajúce chápanie a klasifikáciu atmosférických javov. Je to príklad toho, ako moderné technológie, ako je digitálna fotografia a internet, umožnili širokej verejnosti prispievať k vedeckému poznaniu.

So svojimi úlovkami sa môžete pochváliť

Piatkové búrky na Slovensku boli priam fotogenické. Aj tie nad Bratislavou priniesli pôsobivé divadlo.

 

Pripomeňme, že ak sa aj vám podarilo zachytiť pekné zábery v súvislosti s búrlivým počasím v týchto dňoch, budeme radi, ak nám ich pošlete do redakcie. Môžete na to využiť náš kontaktný formulár, alebo aplikáciu WhatsApp. Na vaše zábery sa už teraz tešíme.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd