Predpoveď nevyšla. Spadlo už viac zrážok, ako sa očakávalo. Situácia sa ešte výraznejšie ZHORŠÍ

Predpoveď nevyšla. Spadlo už viac zrážok, ako sa očakávalo. Situácia sa ešte výraznejšie ZHORŠÍ
Peter Minárik

Predpoveď počasia na dnešný deň očakávala veľmi výdatné zrážky počas celého dňa. Už z aktuálnej situácie je však jednoznačne vidieť, že očakávania a predpovede numerických modelov nevyšli, keďže už teraz, kedy je dážď na začiatku spadlo viac zrážok, ako sa očakávalo počas celého dnešného dňa.

Slovensko v priebehu dnešného dňa sužuje veľmi nepriaznivé počasie. Ovplyvňujú nás totiž hneď dve rozsiahle tlakové níže. Jedna tlaková níž sa presúva cez Nemecko smerom k severu a druhá tlaková níž sa prehlbuje nad severným Jadranom. Spolu s týmito tlakovými nížami súvisí rozsiahle zrážkové pole, ktoré prináša do našej oblasti už teraz intenzívne zrážky, pričom vlhké, juhozápadné prúdenie bude pokračovať až do zajtrajšieho rána, čo prinesie ďalšiu vlnu intenzívnych zrážok.

Povodia a pôda na našom území je po niekoľkých týždňoch teplého a upršaného počasia výrazne nasýtená a prakticky každé ďalšie zrážky už pôda nedokáže absorbovať. To sa prejavuje tým, že hneď na niekoľkých miestach sme už zaznamenali zosuvy, či prepady pôdy, no zároveň na našom území začali prudko stúpať vodné toky.

Hydrologická situácia by sa v priebehu dnešného popoludnia mala výraznejšie zhoršovať, keďže naše územie čakajú ešte výdatnejšie zrážky, ako doteraz. Obzvlášť nebezpečné to už začína byť na strednom Slovensku.

 

Spadli desiatky milimetrov zrážok

Jednoznačne najhoršia situácia panuje v oblasti Nízkych Tatier, kde aj simulácie numerických predpovedných modelov naznačovali, že spadne najviac zrážok. Môžeme však povedať, že predpoveď nevyšla. Už teraz tu totiž spadlo viac zrážok, ako sa pôvodne očakávalo. 

V tejto oblasti, respektíve aj v ďalších oblastiach Banskobystrického kraja malo počas dnešného dňa spadnúť ojedinele až okolo 50 mm zrážok. K 11:00 však už evidujeme oveľa viac zrážok, ako sa očakávalo za celý dnešný deň.

Zrážkomerná stanica SHMÚ v Demänovskej Doline v lyžiarskom stredisku Jasná už eviduje viac ako 63 mm. Skutočnosť potvrdzujú, aj amatérske stanice v okolí. Na Lúčkach spadlo už takmer 45 mm a hotel FIS Jasná eviduje na svojom zrážkomery už 67 mm zrážok.

Už v týchto chvíľach tak oblasť Nízkych Tatier zaznamenáva výrazné zrážkové úhrny a to najhoršie máme ešte pred sebou. Najnovšie predpovede naznačujú, že v na strednom Slovensku spadnú ďalšie desiatky milimetrov zrážok, pričom v oblasti Nízkych Tatier by mohlo spadnúť ešte ďalších 80 mm. Celkové úhrny tak jednoznačne už podvečer preskočia hranicu 100 mm.

Vodné toky začínajú prudko stúpať

V nadchádzajúcich hodinách sa bude na našom území výrazne zhoršovať hydrologická situácia. Okrem rastu vodných tokov hrozia aj zosuvy pôdy. K prvému incidentu došlo pod Donovalmi, kde sa časť svahu zosunula na hlavnú cestu.

 

Výdatné zrážky, ktoré doteraz spadli predovšetkým v Banskobystrickom kraji sa začínajú veľmi výrazne prejavovať na hladinách riek. Už od polnoci evidujeme 2. povodňový stupeň na riekach Uh, Laborec, Latorica a Bodrog. V Karpatoch na Ukrajine sa totiž topí sneh a prší, čo sa prejavuje na raste týchto vodných tokov. Tie však na takúto situáciu sú zvyknuté a prispôsobené.

Horšia situácia môže nastať na zvyšku nášho územia. Predovšetkým na strednom Slovensku začínajú prvé vodné toky dosahovať úrovne povodňových stupňov. Najhoršie je aktuálne na tom tok Revúca v Podsuchej, ktorá dosahuje úroveň 2. povodňového stupňa a mieri celkom jednoznačne k 3. SPA.

v Revúcej mieri rieky k 3. SPA
v Revúcej mieri rieky k 3. SPA, zdroj: SHMÚ

1. povodňový stupeň však dosahujú aj rieky Ľubochnianka v Ľubochni, Tužina a Štiavnička v Mýte pod Ďumbierom. Keďže sa však očakávajú ďalšie výdatné zrážky, tak treba počítať s ďalším rastom vodných tokov. V ktorých okresoch nášho územia sa očakáva najhoršia situácia si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd