Predpoveď počasia na JANUÁR: Sneh a mráz sa už čoskoro vrátia

Predpoveď počasia na JANUÁR: Sneh a mráz sa už čoskoro vrátia
Peter Minárik

Najchladnejším mesiacom roka je január, ktorý zvykne prinášať veľa snehu, ale aj mráz. Aktuálne to síce moc zimne vonku nevyzerá, ale vývoj na nasledujúce dni naznačuje, že január prinesie vpády chladného vzduchu.

Tohtoročný december by mal ako celok skončiť teplotne nadpriemerný a to aj napriek tomu, že pár dní pred Vianocami sme zažívali chladné a zasnežené počasie, ktoré dokonca prinieslo snehovú kalamitu. Vianočné oteplenie však bolo natoľko výrazné, že teploty vystrelili prudko nahor a dostali sme sa do výrazného teplotného nadnormálu.

Rok 2023 sa blíži ku svojmu koncu a je jasné, že tento rok skončí teplotne nadnormálny. Vývoj na január naznačuje, že zatiaľ čo v druhej polovici januára, nás čaká typicky januárové počasie, tak prvá polovica bude mať veľmi ďaleko do normálu.

Január začne s teplým počasím

Už je jasné, že zvyšok sviatkov zostane v znamení teplého prúdenia. Vianočné oteplenie by sa malo udržať minimálne do Troch kráľov. Prvý januárový týždeň by mal priniesť do celej Európy teploty výrazne nad priemerom. Ako vidieť aj na mape teplotných anomálii, tak vysoké teploty sú isté, nakoľko v celej Európe bude prevládať silné, západné prúdenie.

teplotné anomálie počas prvého januárového týždňa, zdroj: ECMWF
teplotné anomálie počas prvého januárového týždňa, zdroj: ECMWF

V tomto západnom prúdení budú do našej oblasti postupovať jednotlivé zrážkové vlny, no priemerná teploty bude najmä v strednej a vo východnej Európe vysoko nad hranicou dlhodobého normálu. Priemerná teploty v našej oblasti by mala byť o 3 až 5 °C vyššie ako je bežné.

Výrazné ochladenie po Troch kráľoch

Úplne odlišné počasie nás čaká v druhom januárovom týždni. Ako sme spomínali v našom článku, tak začína sa rozpadať polárny vortex, ktorý prinesie počas druhého januárového týždňa do Európy vpád veľmi chladného vzduchu a prudké ochladenie.

Zhruba od Troch kráľov sa bude aj na našom území ochladzovať a postupne na celom území čakajte mrazy, pričom mrznúť môže aj počas celého dňa. Priemerná teplota počas druhého januárového týždňa by mala byť prakticky v celej Európe pod hranicou dlhodobého normálu.

teplotné anomálie počas druhého januárového týždňa, zdroj: ECMWF
teplotné anomálie počas druhého januárového týždňa, zdroj: ECMWF

Po zrážkovej stránke bude podobne ako prvý, tak aj druhý januárový týždeň zrážkovo normálny až slabo nadnormálny. Znamená to, že nás od Troch kráľov čaká chladné a sychravé počasie. Suché a chladné počasie rozhodne nehrozí.

Stabilnejšie počasie v druhej polovici januára

Vyhliadka numerického modelu ECMWF naznačuje, že druhá polovica januára by mala byť teplotne aj zrážkovo stabilnejšia. Po teplotnej aj zrážkovej stránke by mali byť ďalšie dva januárové týždne priemerné. Znamená to, že počasie nebude tak premenlivé a s väčšími výkyvmi ako v prvej polovici januára, kedy nás najskôr čaká teplo a potom naopak chlad.

V druhej polovici januára sa očakáva prevládanie severozápadnejšieho, chladnejšieho prúdenia, ktoré prinesie zrážky a teploty na úrovni dlhodobého normálu.