PREDPOVEĎ: Pred nami je vlna TEPLA. Vieme, kedy sa vráti zima a sneh na Slovensko

PREDPOVEĎ: Pred nami je vlna TEPLA. Vieme, kedy sa vráti zima a sneh na Slovensko
Peter Minárik

Naša oblasť zažíva doslova extrémne teplé počasie, ktoré sužuje aj naše územie, kde sa teploty dostávajú na nezvyčajne vysoké hodnoty. Počasie bude veľmi teplé ešte niekoľko nasledujúcich dní. Ochladenie by malo doraziť až neskôr.

Teploty, ktoré aktuálne panujú na Slovensku môžeme jednoznačne považovať za extrémne vysoké. Teploty totiž dosahujú hodnoty, ktoré sú typické skôr pre začiatok jari.

Do našej oblasti sa aktuálne dostáva vzduchová hmota, ktorá je približne o 10 °C teplejšia ako je dlhodobý normál.

Tieto vysoké teploty sa nevyskytujú len na našom území, ale aj v širšom regióne Európy. Napríklad u našich južných susedov v Maďarsku zaznamenali počas včerajšieho dňa teploty až na úrovni +20 °C. V Budapešti dokonca zaznamenali pokorenie denných rekordov a veľmi teplo je aj v susednom Rakúsku, či v Česku.

Teplým dňom ešte nie je koniec a nadchádzajúce dni bude na našom území dokonca ešte teplejšie ako doteraz. Teploty pokoria magickú hranicu +15 °C.

Vlna tepla bude pokračovať

Predpoveď počasia naznačuje, že minimálne do konca tohto týždňa sa žiadna výraznejšia zmena na našom území neočakáva. Ba naopak, bude ešte teplejšie. Teploty by už dnes mohli na západnom Slovensku prekonať hranicu +15 °C a v strede týždňa by v najteplejších regiónoch Slovenska mohlo byť až okolo +17 °C.

 

Veľmi teplé počasie však nečaká len naše najteplejšie regióny Slovenska, ale na vysoké teploty sa musia pripraviť aj na severe, kde sa teploty dostanú počas dňa aj nad hranicu +10 °C. Mimoriadne teplé počasie treba očakávať aj na našich horách. Teploty sa tu dostanú nad bod mrazu, snehová pokrývka sa bude topiť a snehové podmienky na svahoch sa tak budú zhoršovať. Ani nočné teploty nebudú dostatočne nízke na to, aby mohli lyžiarske strediská zasnežovať.

Tento týždeň tak bude extrémne teplý a to prakticky v celej Európe, čo jednoznačne vidieť aj na mape tohtotýždňových teplotných anomálii. Priemerná teplota počas tohto týždňa bude na Slovensku 7 až 9 °C vyššie ako je bežné a to je už skutočne výrazný výkyv.

od 5. do 12. februára sa očakáva nadpriemerne teplé počasie
od 5. do 12. februára sa očakáva nadpriemerne teplé počasie

Kedy sa vráti zima?

Najnovšie prepočty modelov naznačujú, že podobný charakter počasia ako tento týždeň bude na našom území panovať aj v priebehu nasledujúceho týždňa. Očakáva sa opäť nadpriemerne teplé počasie, ale teploty sa zmiernia.

 

Výrazné, kladné, teplotné anomálie sa očakávajú najmä vo východnej Európe, no aj Slovensko bude stále patriť medzi krajiny, kde sa očakáva teplejšie počasie. Priemerná teplota by sa v budúcom týždni mala pohybovať o 1 až 3 °C vyššie ako je bežné. Môžeme však povedať, že v porovnaní s týmto týždňom už bude budúci týždeň oveľa chladnejšie, no stále veľmi teplo.

priemerná teplotná anomália od 12. do 19. februára
priemerná teplotná anomália od 12. do 19. februára

Zaujímavý je však pohľad na západnú Európu a na Škandináviu. Ako vidieť, tak zatiaľ čo u nás sa očakávajú nadpriemerne vysoké teploty, tak v týchto oblastiach sa očakáva priemerná teplota pod hranicou dlhodobého normálu. Naznačuje to, že tieto oblasti sa dočkajú chladného počasia a postupne sa tento studený vzduch môže dostať aj nad naše územie.

Podľa všetkého by sa tak mohlo stať v poslednú februárovú dekádu. Od 19. februára až do 26. februára sa takmer v celej Európe očakávajú podpriemerné teploty. Na našom území sa očakáva priemerná teplota o 1 až 3 °C nižšie, ako je dlhodobý normál.

priemerné teploty by od 19. do 24. februára mali byť pod hranicou normálu
priemerné teploty by od 19. do 24. februára mali byť pod hranicou normálu

Zima sa vráti v druhej polovici februára

Rozšírený meteogram modelu ECMWF očakávaný vývoj znázorňuje ešte prehľadnejšie. Vidieť na ňom tohto týždňovú extrémnu anomáliu.

vývoj priemernej teplotnej anomálie
vývoj priemernej teplotnej anomálie

Priemerná teplota v Bratislave bude o 8-9 °C vyššie ako je bežné, no už budúci týždeň sa očakáva priemerná teplota len o 1 až 2 °C nad hranicou normálu. V poslednej februárovej dekáde sa priemerná teplota z nadpriemeru dostane do podpriemeru a priemerná teplota by sa v Bratislave mala pohybovať o 1 až 3 °C nižšie ako je na február bežné.

Vývoj počasia na zimu teda naznačuje, že tento týždeň bude extrémne teplý a budúci týždeň sa síce ochladí, ale stále bude veľmi teplo s nadpriemerne vysokými teplotami.

Ochladenie príde v druhej polovici februára, kedy by sa malo ochladiť natoľko, že po nadpriemerne vysokých teplotách nás čakajú podpriemerné teploty.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd