PRVÉ INFO: Na Slovensko mieri husté sneženie. Hrozí nám kalamita?

PRVÉ INFO: Na Slovensko mieri husté sneženie. Hrozí nám kalamita?
Peter Minárik

Po víkendovom snežení sa na naše územie chystá ďalšia vlna sneženia. Tentoraz však pôjde o výrazne silnejšie sneženie, ktoré spôsobí aj problémy. Tie však nehrozia vo všetkých regiónoch, ale len v určitých krajoch. Každopádne tešiť sa môžete na výraznú snehovú nádielku.

Máme za sebou ďalší zimný víkend, ktorý priniesol sneženie dokonca aj na západné Slovensko. Snehová pokrývka však na západe dostáva riadne zabrať a to vplyvom vysokých teplôt, ktoré sa počas dňa šplhajú nad bod mrazu. To však neplatí pre zvyšné regióny Slovenska, kde sa vytvorila už celkom slušná snehová nádielka.

Najviac snehu napadlo na horách a na severe Slovenska, keďže sme uplynulý víkend boli vystavené chladnému, morskému prúdeniu. Toto prúdenie je typické pre kalamitné situácie na severe Slovenska.

Kalamita sa síce nevyskytla, ale sneženie dalo riadne zabrať najmä v ranných hodinách, kedy viaceré cesty na severe Slovenska boli zasnežené.

Kalamitnú situáciu v súvislosti so snežením sme teda ešte na Slovensku nezažili, no to sa môže zmeniť na začiatku týždňa, kedy to vyzerá na celkom výraznú snehovú nádielku hneď na viacerých miestach nášho územia.

Čakajú nás vlny sneženia

Žiadne stabilné počasie sa na začiatku týždňa neočakáva. Naopak, počasie bude veľmi premenlivé. Hneď v prvé dva dni nás ovplyvnia rovno tri tlakové níže, ktoré prinesú množstvo snehu, nielen na Slovensko, ale aj do okolitých krajín.

Začne to už v pondelok ráno tlaková níž, ktorá sa začne presúvať cez Nemecko, priamo nad Českú republiku a následne nad Moravu, kde sa začne vypĺňať. Táto tlaková níž prinesie do Nemecka v pondelok väčšinou dážď a snežiť bude len vo vyšších polohách, ale počas dňa začne nad Nemecko prenikať chladný vzduch a k večeru už bude snežiť v celom Nemecku. Podvečer začnú zrážky pribúdať aj na našom území.

Čo nás však čaká v pondelok večer bude zaujímavé tým, že od severozápadu sa k nám bude blížiť zrážkové pole tejto tlakovej níže, no súčasne sa v pondelok večer začne nad východným Rakúskom prehlbovať ďalšia, samostatná tlaková níž, ktorá prinesie zrážky od juhu. Prvá vlna zrážok sa tak ešte v pondelok večer nasunie od severozápadu nad naše územie a ďalšia príde okolo polnoci od juhu.

To však nebude všetko. V utorok sa nad Jadranom sformuje ďalšia tlaková níž, tzv. Jadranka, ktorá rýchlo, ešte počas utorka, ovplyvní počasie aj u nás. Ako to už býva vo zvyku, tak jadranská tlaková níž zvykne priniesť najviac snehu predovšetkým na juhu krajiny.

Problematické však bude postupné otepľovanie a zrážky tak na západnom Slovensku a aj v niektorých južných okresoch začnú prechádzať do kvapalného skupenstva.

Hrozí nám aj kalamita

Sneženie, ktoré nás čaká celkom určite spôsobí problémy na našom území už počas pondelka a to predovšetkým vo vyššie položených oblastiach. Opatrný tak treba byť najmä na horských priechodoch.

V utorok ráno však už počítajte s rozsiahlymi problémami. Napadnúť by mohli aj v nižších polohách až okolo 15 cm snehu, pričom vo vyšších polohách napadne ešte viac. Utorok tak prinesie rozsiahle problémy. Tie však neprídu do všetkých krajov. Ktoré kraje sú v ohrození a kde hrozia najväčšie komplikácie sa dočítate na ďalšej strane TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd