PRVÉ INFO: Na Slovensko sa rúti nebezpečné počasie, ktoré bude páchať škody. Čo nás všetko čaká?

Peter Minárik

Do Európy sa rúti veľmi nebezpečné počasie, ktoré bude spôsobovať škody a rozsiahle problémy. Blížiaca sa tlaková níž, ktorá už dostala svoje meno prinesie na celé naše územie veľmi silný vietor a okrem toho príde aj sneženie, ktoré do niektorých regiónov nášho územia môže priniesť až desiatky centimetrov nového snehu. Problémy tak budú veľké.

Počasie prinesie nadchádzajúce hodiny nepriaznivé správy. Z Baltského mora sa cez Poľsko až nad západnú Ukrajinu bude presúvať tlaková níž, ktorá dostala svoje pomenovanie "Pit". Keďže stred tejto tlakovej níže bude pomerne blízko nášho územia a nad Francúzskom bude ležať tlaková výš, čím sa vytvorí výrazný tlakový gradient, tak nás čaká veľmi nebezpečné počasie.

Medzi týmito dvoma tlakovými útvarmi k nám totiž bude prúdiť od severu chladný, morský vzduch. Postúpi cez naše územie výrazné zrážkové pole a vietor doslova akceleruje na celom území.

Nepriaznivé počasie však nečaká len Slovensko, ale nepriaznivé správy budú prichádzať z celej strednej Európy. Pred nami je jedno z najnepriaznivejších počasí tejto zimy.

Orkán bude vyčíňať na celom území

V piatok počas dňa začne na celom našom území silnieť vietor, ktorý bude dosahovať nárazy o sile orkánu. Nemeckí meteorológovia už pomenovali toto nebezpečné počasie, a tak v správach budete nadchádzajúce hodiny čítať o vyčíňaní orkánu, či fujavice s názvom "PIT"

Pit prinesie silný vietor na Slovensku už v piatok okolo poludnia a vietor zoslabne až v noci zo soboty na nedeľu. Veterno bude na celom našom území a najsilnejšie bude fúkať na horách, kde sa očakávajú poryvy vetra s rýchlosťou až cez 100 km/h. Najsilnejší vietor zaznamenáme na hrebeňoch Vysokých a Nízkych Tatier, kde poryvy dosiahnu rýchlosť ojedinele až cez 150 km/h.

Nebezpečný vietor však neočakávajte len na horách, ale vietor by mohol páchať škody aj v nižších polohách a to najmä na juhozápade Slovenska a na východe, kde by mohol vietor dosahovať poryvy vetra až okolo 100 km/h.

Sneženie prinesie desiatky centimetrov snehu

V uplynulých dňoch severné regióny Slovenska zasypáva čerstvý sneh, ktorý spôsobuje problémy, no výrazné zhoršenie počasia nás ešte len čaká a sneh na severe bude pribúdať veľkou rýchlosťou a to dokonca až 5 cm za hodinu. Naviac, na severe nášho územia sa bude stále prejavovať náveterný efekt, ktorý by mohol priniesť do oblasti hôr až pol metra čerstvého snehu.

Snežiť na Slovensku začne v piatok ráno od západu, avšak upozorňujeme, že na západnom Slovensku pôjde v nižších polohách prevažne o dážď. Na východe Podunajskej nížiny by spočiatku tiež mohlo snežiť a dokonca sa môže vytvoriť aj snehová pokrývka, ale aj tu by sa postupne malo rozpršať.

Iná situácia však bude na strednom a východnom Slovensku, kde by malo snežiť prevažne všade, len v tých skutočne najnižších polohách by sa do snehu mohol miešať aj dážď. Sneženie by malo ustávať až v sobotu a prinesie množstvo nového snehu.

Keďže nás okrem sneženia čaká aj veľmi silný vietor, tak sa treba pripraviť na rozsiahle problémy. Počítať bude treba s výpadkami elektrickej energie a takáto kombinácia môže vyvolať aj snehovú fujavicu, ktorá prinesie problémy najmä v doprave na severe krajiny.

Viac o tom, kedy sa očakáva zhoršenie počasia vo vašej oblasti a čo všetko treba očakávať sa dočítate na ďalšej strane TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd