PRVÉ INFO: Slovensko zasiahnu vlny intenzívnych BÚROK. Prvá dorazí už čoskoro

Peter Minárik

Stabilné počasie končí a Slovensko čoskoro zasiahne hneď niekoľko vĺn intenzívnych búrok. Búrky už v týchto chvíľach úradujú v Európe, kde spôsobujú problémy a v nadchádzajúcich hodinách dorazia aj na naše územie. Čaká nás hneď niekoľko vĺn intenzívnych búrok, pričom prvá dorazí už čoskoro.

Slovensko zažíva aktuálne veľmi stabilné a pokojné počasie. Je to v dôsledku tlakovej výše, ktorá sa nachádza nad východnou Európou. Táto tlaková výš už niekoľko dní ovplyvňuje počasie na našom území a prináša stabilné, slnečné a aktuálne už aj teplé počasie. Toto všetko sa však už čoskoro zmení. V Európe začali vystrájať veľmi silné búrky, ktoré spôsobujú problémy a tieto búrky budú pokračovať. Európu čaká niekoľko vĺn silných búrok a tie neobídu ani Slovensko.

Pred nami je posledný pokojný deň, ktorým bude štvrtok. Ten už slnečný síce nebude, na našom území sa očakáva veľa oblačnosti, no neočakávajú sa ani zrážky. Jednoznačne však môžeme povedať, že ide o posledný, pokojný deň a od piatka nás čaká veľmi búrlivé počasie.

 

Celú Európu čaká nepokojné počasie

Aktuálne vyhliadky na nasledujúce dni naznačujú, že už od piatkového rána, minimálne do konca mesiaca, čaká našu oblasť mimoriadne búrlivé a premenlivé počasie.

Situácia sa začala zhoršovať už v stredu. Nad Nemeckom sa zvýrazňuje tlaková níž, ktorá do širšej oblasti Álp a do Nemecka pumpuje teplý a vlhký vzduch, v ktorom sa tvoria početné prehánky a búrky. Búrky sú nebezpečné predovšetkým tým, že sú stacionárne a hrozia povodne. Kritická situácia je už na juhu Álp, kde zrážkové úhrny na niekoľkých miestach prekročili hranicu 100 mm.

 

V priebehu štvrtka čaká Európu ďalšia vlna silných búrok, ktorá môže priniesť dokonca až supercelárne búrky produkujúce výrazné zrážky, krúpy a dokonca tornáda, viac sa dočítate TU.

Situácia na Slovensku sa zhorší od piatka

Búrlivé počasie čaká aj naše územie a to už od piatkového rána. Hneď v skorých ranných hodinách začne cez naše územie postupovať prvá vlna zrážok, ktorá môže priniesť aj búrky a v piatok počas dňa postúpi ďalšia vlna, ešte intenzívnejších búrok.

Prvé zrážky očakávame už v piatok po polnoci na juhozápade krajiny. Vo štvrtok večer bude mimoriadne búrlivo nad celým Balkánom a postupne sa sformované búrky dostanú cez Rakúsko a Maďarsko smerom nad naše územie.

Malo by sa jednať o dozvuky búrok a následne postúpi toto zrážkové pole s vnorenými búrkami cez naše územie smerom k východu. Prvá vlna zrážok prinesie významnejšie úhrny a búrky sprevádzané lejakmi.

Ďalšia vlna búrok nás čaká ešte v ten istý deň. Nad Rakúskom a nad Maďarskom sa začne formovať vlna silných búrok, ktoré môžu byť veľmi nebezpečné a postupne postúpia nad naše územie. Predbežne sa tie najsilnejšie búrky očakávajú po 15:00.

Veľmi intenzívne búrky sa očakávajú predovšetkým na západnom Slovensku, kde budú sprevádzané už nebezpečnejšími sprievodnými javmi ako krúpy. Neskoršie večer sa búrky dostanú nad stredné a východné Slovensko.

Veľmi búrlivo bude aj nasledujúce dni

Búrlivé počasie piatkom ešte len začne. Búrky budú pokračovať aj v nadchádzajúcich dňoch. V sobotu by mali byť sústredené do oblasti severného a východného Slovenska.

Veľmi intenzívne búrky sa opäť na našom území očakávajú v nedeľu a to opäť na celom území. Búrlivé počasie by však malo pokračovať aj v nasledujúcich dňoch a ako sme spomínali, tak búrky by mali pokračovať zrejme až do konca mesiaca. Vývoj deň po dni nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd