PRVÉ INFO: Vracajú sa BÚRKY. Už zajtra udrú najmä v týchto oblastiach

PRVÉ INFO: Vracajú sa BÚRKY. Už zajtra udrú najmä v týchto oblastiach
Peter Minárik

Počasie na Slovensku je už niekoľko dní pod vplyvom tlakovej výše. Západne od Slovenska sa však už vyskytujú prehánky a búrky a tie v nadchádzajúcich dňoch hrozia aj u nás. Po ešte príjemnom utorku sa už zajtra počasie pokazí a na naše územie sa vrátia búrky.

Po niekoľkých dňoch stabilného a slnečného počasia chystá počasie na Slovensku zmenu, ktorú čiastočne pocítime už dnes na našom území. Zrážky však zatiaľ nehrozia, no tie prídu už zajtra. Dnes si tak ešte vychutnajte posledný slnečný a stabilný deň.

Už od zajtra opäť búrky

V uplynulých dňoch sme boli pod vplyvom tlakovej výše, ktorej stred sa pomaly presúval cez našu oblasť nad východnú Európu, kde sa aktuálne nachádza. Po zadnej strane tejto tlakovej výše začal v priebehu víkendu do našej oblasti prúdiť teplejší vzduch a vďaka tomu sa teploty opäť dostali nad tropickú hranicu +30 °C.

Teraz však už dochádza k zmene. Nad Alpami sa nachádza plytká tlaková níž, ktorá v tejto oblasti zabezpečuje prísun vlhkosti. Tá môže aj za včerajšie intenzívne búrky v Česku, kde padali až 5 cm krúpy. Dnes sa situácia bude opakovať a v Rakúsku, v Česku aj v Nemecku hrozia silnejšie búrky. Nás však táto oblasť nižšieho tlaku vzduchu neovplyvní.

Ovplyvní nás však druhá oblasť nižšieho tlaku vzduchu, ktorá sa už dnes nasunie nad Balkán. V podvečerných hodinách začneme jej prítomnosť badať aj na našom území, no zatiaľ len v podobe zväčšenej oblačnosti, ktorá sa nad naše územie nasunie od juhu. Zrážky nám ešte nehrozia.

Úplne iná situácia však nastane zajtra. Ráno ešte v našej oblasti bude prevládať prevažne jasné až polooblačné počasie, avšak vlhšia vzduchová hmota sa počas dňa bude nad našim územím labilizovať a v tejto labilnej vzduchovej hmote sa začne vytvárať kopovitá oblačnosť a následné prehánky a búrky, ktoré sa začnú objavovať už krátko popoludní.

Búrky by v stredu popoludní a podvečer mohli byť aj intenzívnejšieho charakteru a sprevádzané budú prívalovými zrážkami, no je aj vysoké riziko vzniku superciel a to predovšetkým na juhu stredného a východného Slovenska. S rizikom búrok však v stredu treba počítať na celom západnom a strednom Slovensku. Na východe Slovenska predbežne hrozia búrky len výnimočne.

Stredajšie popoludnie tak už bude výrazne nebezpečnejšie, ako sme na našom území mali v uplynulých dňoch a bez búrok nezostane naše územie ani v ďalších dňoch.

Búrlivo až do víkendu

Podľa aktuálneho vývoja by sa búrky na našom území mali vyskytovať aj vo štvrtok a v piatok. Ich riziko však už bude najmenšie na západe krajiny a najvyššia pravdepodobnosť búrok je v horských oblastiach.

Zajtra teda bude búrlivo najmä na západe a juhu krajiny a od štvrtka predovšetkým na horách severného a východného Slovenska. Búrok by malo počas víkendu ubúdať a už nedeľa, ako aj nasledujúce dni by mohli byť na našom území bez búrok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd