Prvé jarné búrky na Slovensku: Udreli stovky bleskov, spadli desiatky mm zrážok. Kedy sa búrky vrátia?

Prvé jarné búrky na Slovensku: Udreli stovky bleskov, spadli desiatky mm zrážok. Kedy sa búrky vrátia?
Dominik Cenkner

Prvý marcový utorok tohto roka priniesol na Slovensko vôbec prvé jarné búrky. Detekcie zaznamenali prvé blesky okolo poludnia. V ďalších hodinách búrok pribúdalo, vrátia sa ešte aj v ďalších dňoch?

V priebehu utorka vplývala na počasie u nás oblasť nižšieho tlaku vzduchu nad Poľskom a Nemeckom. Práve od severu sa k nám vo vyšších vrstvách ovzdušia dostával chladnejší vzduch.

Už predpoludním sa na pomedzí stredného a východného Slovenska začala tvoriť kopovitá oblačnosť. Spočiatku sa pri nej vyskytovali len prehánky či dážď, okolo poludnia sa pridali vôbec prvé tohtoročné jarné búrky.

Prvý blesk bol zaznamenaný o 11:50 h severozápadne od Dobšinej. Búrok na Slovensku začalo následne pribúdať.

 

Išlo o stacionárne búrky, len veľmi pomaly sa presúvali ďalej na severovýchod. Búrlivo tak bolo napr. aj v okolí miest ako Košice, Prešov, či Sabinov. Nejaké z nich zaznamenali aj na krajnom severovýchode.

Udreli stovky bleskov

Spočiatku neboli búrky bleskovo veľmi aktívne. Medzi 12:00 h až 13:00 zaznamenali detekcie menej ako 20 bleskov. 

Toto číslo sa spolu s pribúdajúcim časom navyšovalo. Teraz už vieme, že pri dnešných búrkach udrelo celkovo 607 bleskov.

Sumár utorkových búrok na Slovensku
Sumár utorkových búrok na Slovensku, blesky.bourky.cz

Búrky okrem toho doprevádzalo aj zosilnenie zrážok. Tie však nespôsobovali lokálne povodne. Najviac zrážok zaznamenala zrážkomerná stanica Muránska Zdychava-lazy, a to 22,1 mm.

Väčšinou však bolo zrážok menej. Spadlo od 1 do 13 mm.

24-hodinový úhrn zrážok na Slovensku
24-hodinový úhrn zrážok na Slovensku, shmu.sk

Búrky vystriedajú mrazy

Nateraz sa v najbližších dňoch búrky už neočakávajú. Predpovedať presný výskyt búrok je veľmi obtiažne, čo sa potvrdilo aj počas dnešného dňa. Pôvodne sa totiž s búrkami počítalo najmä na západe krajiny, nakoniec sa vyskytli na rozhraní Banskobystrického, Košického a Prešovského kraja. 

Počasie však bude naďalej premenlivé. Miestami sa bude vyskytovať dážď alebo prehánky.

 

Vplyvom chladnejšieho vzduchu nás čaká ochladenie. To pocítime nielen počas dňa, ale aj v noci. Na Slovensko sa vrátia mrazy, ktoré určite nepotešia záhradkárov či pestovateľov.

Podrobnejšie informácie ponúka naša predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd