Prvý sviatok vianočný priniesol mimoriadne teplo. Denné teploty dnes vystúpili nad +15 °C

Prvý sviatok vianočný priniesol mimoriadne teplo. Denné teploty dnes vystúpili nad +15 °C
Dominik Cenkner

Vianoce pokračujú ďalším dňom, ale počasie tomu rozhodne nenasvedčuje. Kým doslova pred pár hodinami sme informovali o snehovej kalamite, teraz môžeme písať priamo o jari.

Počasie u nás v dnešný sviatočný deň ovplyvňuje rozsiahla a hlboká tlaková níž nad Nórskym morom a severnou Európou. Práve po jej južnom okraji k nám od západu prúdi vlhký a veľmi teplý vzduch.

Vďaka nemu síce máme Prvý sviatok vianočný, ale s jarnými teplotami. Ako informuje Slovenský hydrometeorologický ústav, oproti Štedrému dňu sa oteplilo aj o 5 až 10 °C. 

Kvôli vysokej teplote sa rýchlo topí sneh, ktorý napadol krátko pred Vianocami. Z tohto dôvodu hrozia na mnohých miestach povodne

Zrejme sa prepíšu aj denné rekordy

Dnešné popoludňajšie teploty sú na niektorých miestach aj o 10 °C vyššie oproti dlhodobému priemeru. SHMÚ informuje, že niektoré meracie stanice už dosiahli úroveň svojich denných rekordov. Na niektorých budú aj prekonané. 

Teplo je pritom aj na severe Slovenska. Napr. nad +10 °C vystúpila teplota aj na Sliači. 

Najteplejšie je na juhu územia. Bratislava Ivanka udáva po 15. hodine +14,4 °C. Podľa dostupných záznamov sme na Slovensku zaznamenali aj hodnoty nad +15 °C. Stalo sa tak napr. v Malackách, Hurbanove, spomínanej Bratislave Ivanke, či v Dudinciach.

zdroj: shmu.sk
zdroj: shmu.sk

Bude podobne teplo aj v ďalších dňoch?

Odpoveďou je áno, aj nie. Do našej oblasti totiž na Druhý sviatok Vianočný postúpi nevýrazný studený front, ktorý teploty mierne zníži. Stále však bude mimoriadne teplo. 

Utorkové denné maximá sa očakávajú na úrovni od +6 °C do +13 °C. V ďalších dňoch potom budú teploty ďalej pozvoľna klesať. 

V závere týždňa sa maximálne teploty dostanú na úroveň okolo +10 °C. Viac prezrádza naša predpoveď počasia. Nájdete ju na tomto odkaze.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd