Rekordné sucho a extrémne teploty ničia Stredozemie. Dopady budú katastrofálne

Rekordné sucho a extrémne teploty ničia Stredozemie. Dopady budú katastrofálne
Veronika Sádovská

Závažné a dlhotrvajúce suchá postihujú Európu už viac ako dva roky. To má za následok vyschnutú vegetáciu a nedostatok povrchovej aj podpovrchovej vody.

Spoločné výskumné centrum Európskej komisie (JRC) dnes uverejnilo správu s názvom Sucho v Stredozemí – január 2024 o pretrvávajúcich suchách a ich vplyve v celom Stredozemí. V Afrike panuje podľa tejto správy už dokonca rekordné 6-ročné sucho.

Dlhotrvajúce a nadpriemerné teploty, vlny horúčav a nízke zrážky viedli k vážnym suchám v regióne Stredozemného mora, ktoré postihli mnohé oblasti južného Talianska, južného Španielska, Malty, Maroka, Alžírska a Tuniska. Uprostred zimy má pretrvávajúce sucho už kritické dôsledky, uvádza sa v správe Európskeho observatória sucha (EDO), ktoré spravuje JRC.

Správa tiež poukazuje na sezónne predpovede, ktoré predpovedajú teplejšiu jar v južnom Taliansku, Grécku, na stredomorských ostrovoch a v severnej Afrike. Keďže sa očakáva, že závažnosť sucha bude pretrvávať, rastú obavy z jeho vplyvu na poľnohospodárstvo, ekosystémy, dostupnosť pitnej vody a výrobu energie.

 

Rekordné sucho v Stredozemí

Od 1. do 20. januára 2024 bola oblasť Stredozemného mora vystavená kritickým suchám, ktoré postihli najmä južné Taliansko, južné Španielsko a Maltu. Situácia je ešte vážnejšia a dlhodobá aj v Maroku, Alžírsku a Tunisku. V dôsledku toho už boli v Maroku, Španielsku a na Sicílii zavedené obmedzenia týkajúce sa využívania vody v reakcii na jej zníženú dostupnosť.

Ako sme už skôr písali, 1. februára bol v španielskom regióne Katalánsko vyhlásený stav sucha s prísnymi obmedzeniami vody, pretože zásoby vody klesli pod 16 %. Nádrže v južnom regióne Algarve sú na najnižšej úrovni a boli nariadené obmedzenia využívania vody.

Nádrže na Sicílii sú pod úrovňou varovania a na zabezpečenie minimálnych služieb môže byť potrebný prídel vody. Odhaduje sa, že na Sardínii zásobníky obsahovali k decembru 2023 menej ako 50 % svojej kapacity.

V Maroku šesť po sebe nasledujúcich rokov sucha viedlo ku kriticky nízkej hladine vody v nádržiach, pričom priemerné naplnenie priehrady bolo približne 23 %. Používanie vody na čistenie ciest, zavlažovanie parkov a niektorých poľnohospodárskych oblastí bolo zakázané.

 

Prognózy nie sú dobré

Pokiaľ ide o ďalší vývoj, sezónne predpovede predpovedajú tohtoročnú jar za nadpriemerne teplú.

Dlhotrvajúce sucho tiež zvyšuje riziko prírodných požiarov v dôsledku zníženej vlhkosti pôdy, pričom minulý rok, poznačený aj extrémnym suchom v Európe, bol zaznamenaný ako rok s najväčším počtom a najrozsiahlejšími požiarmi od začiatku záznamov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd