Romantika vo vesmíre: Slovenský astrofotograf zachytil hmlovinu nápadne pripomínajúcu srdce

Romantika vo vesmíre: Slovenský astrofotograf zachytil hmlovinu nápadne pripomínajúcu srdce
Dominik Cenkner

Vesmír sa nám prezentuje ako chladné miesto, ale ako nadnesene napovedá nádherný záber slovenského astrofotografa Jána Gajdoša, aj on môže mať svoje city. Dôkazom toho je nádherná hmlovina nápadne pripomínajúca srdce.

Ján Gajdoš z obce Belá nad Cirochou v okrese Snina, je na slovenskej astrofotografickej scéne pomerne známe meno. O nejednom krásnom zábere z jeho objektívov sme už informovali aj na našom webe. 

Spomeňme napr. hmlovinu NGC 281, ktorá pripomína Pacmana, či Čarodejnícku hmlovinu s mladou hviezdokopou. Pred pár týždňami, začiatkom novembra, sa mu na východe Slovenska podarilo zachytiť aj vzácnu polárnu žiaru.

Pán Gajdoš sa astrofotografii venuje už takmer 30 rokov a v uplynulých týždňoch sa mu podarilo na nočnej oblohe zachytiť ďalší nádherný záber. Ide o hmlovinu Srdce, tiež známu ako Bežiaci pes. 

Názvy odvodené od toho, čo hmlovina pripomína

Hmlovina Srdce je fascinujúci objekt na nočnej oblohe, ktorý sa nachádza v súhvezdí Kasiopeja. Je to emisná hmlovina, čo znamená, že žiari vďaka ionizovanému vodíkovému plynu, ktorý sa zahrieva na vysoké teploty. Hmlovina má tvar srdca a je súčasťou väčšej komplexnej štruktúry nazývanej W4, ktorá zahŕňa aj ďalšie hmloviny a hviezdy.

Objavená bola anglickým astronómom Williamom Herschelom 3. novembra 1787. Herschel bol jeden z najvýznamnejších pozorovateľov neba 18. storočia, ktorý objavil aj planétu Urán, niekoľko mesiacov a komét.

Hmlovina Srdce je označená ako IC 1805 podľa Index Catalogue. Ten bol publikovaný na konci 19. storočia.

Hmlovina je známa aj pod názvom Bežiaci pes, pretože sa zdá, že jej horná časť pripomína hlavu psa s otvorenou papuľou. Tento názov je populárny hlavne v anglicky hovoriacich krajinách. V niektorých iných jazykoch sa hmlovina nazýva podľa iných zvierat, napríklad v nemčine je to hmlovina Vlk, v taliančine hmlovina Medveď a v japončine hmlovina Králik.

Srdce v celej svojej kráse, zdroj: Ján Gajdoš
Srdce v celej svojej kráse, zdroj: Ján Gajdoš

Hmlovina Srdce je zaujímavá aj tým, že obsahuje veľa mladých a masívnych hviezd, ktoré sa narodili z plynu a prachu v hmlovine. Tieto hviezdy patria do otvorenej hviezdnej zoskupenia nazývaného Melotte 15, ktoré má priemer asi 1,5 svetelného roka. Niektoré z týchto hviezd sú tak jasné a horúce, že svojím silným vetrom a žiarením ovplyvňujú tvar a farbu hmloviny.

Túto nádheru môžeme pozorovať voľným okom za tmavej oblohy ako slabé svetlo. Pre lepší zážitok sa odporúča použiť ďalekohľad alebo fotoaparát s dlhou expozíciou.

So svojimi úlovkami sa môžete pochváliť

Na záver len pripomíname, že ak sa vám podarí zachytiť, či už vo forme fotografie alebo videa, niečo zaujímavé s počasím či astronómiou, určite nám to pošlite.

Môžete tak urobiť napr. prostredníctvom tohto odkazu alebo využiť aplikáciu WhatsApp. Stačí kliknúť TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
24 °C / 4 °C
Blažena
Zajtra
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Pondelok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Dážď
19 °C / 6 °C
Svetozár
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd