Saharský prach chystá veľký návrat na Slovensko. Tu je MAPA, kde ho čakať

Saharský prach chystá veľký návrat na Slovensko. Tu je MAPA, kde ho čakať
Veronika Salayová

Nad Slovenskom sa v uplynulých dňoch nachádzali tony saharského prachu a tento scenár sa opäť zopakuje. O pár dní k nám totiž znova dorazí prach z ďalekého afrického kontinentu. Koľko ho bude, vám ukáže mapa. 

Veľká noc sa okrem príjemných teplôt niesla aj v duchu obrovského množstva saharského prachu nad Slovenskom. Obloha bola sfarbená do žltých, oranžových či hnedastých tónov a viditeľnosť bola výrazne zhoršená.

Tento scenár sa opäť zopakuje, avšak saharského prachu tentoraz nebude tak veľa, ako to bolo naposledy. Merania SHMÚ ukázali, že v čase najvyššej koncentrácie sa nad nami nachádzalo 1,4 gramu piesku na m2. Vzhľadom na celkovú rozlohu našej krajiny to bolo takmer 69 000 ton piesku

Aj keď saharský prach viackrát za rok „zavíta“ aj na Slovensko, tentoraz išlo naozaj o extrémny objem prachových častíc nad našou krajinou. Prach, ktorý k nám teraz mieri, bude v menšej koncentrácii, ale neznamená to, že ho nebude málo.

 

Saharský prach dorazí už v utorok

V pondelok si ešte od saharského prachu na Slovensku ako-tak oddýchneme, ale hneď v utorok sa začne od západu nasúvať nad naše územie. 

Najväčšie zaťaženie saharským prachom bude podľa modelu SKIRON od stredy rána, kedy sa bude v atmosfére nad Slovenskom nachádzať 1 324 mgr/m2

zaťaženie prachom v stredu
zaťaženie prachom v stredu, SKIRON

Obloha tak bude v stredu celý deň zaťažená saharským prachom a okrem toho sa v tento deň očakávajú u nás aj zrážky súvisiace s prechodom studeného frontu.

Čaká nás špinavý dážď

V praxi to znamená, že saharský prach bude opäť padať na zem a špiniť autá, balkóny a pod. Čo sa týka množstva, tak podľa modelu SKIRON spadne na zem 151 mgr/m2, a to najmä v stredu popoludní. Špinavý dážď bude znečisťovať predmety v exteriéri najmä v západnej polovici Slovenska. 

mokré zaťaženie prachom v stredu
mokré usadzovanie prachu v stredu, SKIRON

Ďalšie dni sa síce budú čiastočky saharského prachu naďalej zdržovať v atmosfére nad Slovenskom, avšak už v oveľa menšej, priam zanedbateľnej  miere.

 

Prach z afrického kontinentu definitívne „opustí“ Slovensko v sobotu predpoludním.

Ak vás zaujímajú fakty o saharskom prachu, dočítate sa ich v tomto článku. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd