Saharský prach: V pondelok sa pripravte na špinavé autá, potom ustúpi. Čoskoro sa však opäť vráti

Dominik Cenkner

Počasie v závere marca ovplyvňuje aj saharský prach. Ten sa k nám dostal vďaka silnému juhozápadnému prúdeniu. Neoddýchneme si od neho ani v pondelok. A predpoveď jeho výskytu u nás rovnako nie je priaznivá.

Slovensko, ale aj okolité krajiny, už niekoľko dní trápi saharský prach. V Česku kvôli nemu museli vyhlásiť smogovú situáciu.

U nás podmienky na jej vyhlásenie splnené neboli, ale to neznamená, že ho nad nami nie je dosť. Práve naopak. Množstvo saharského prachu preukázateľne zhoršuje kvalitu ovzdušia. Zvlášť starší ľudia, alergici, či deti môžu pociťovať zhoršené dýchanie. Ostatní ho vnímame skrz špecifické sfarbenie oblohy či zhoršenú dohľadnosť.

Kým ešte na Veľký piatok boli Tatry viditeľné aj zo vzdialenosti približne 150 km, v sobotu ich takmer nevideli ani turisti, ktorí sa vydali priamo do našich veľhôr.

 
Chata zverovka na Bielu sobotu
Chata zverovka na Bielu sobotu, imeteo.sk

V nedeľu sa situácia zhoršila

Ako informuje Slovenský hydrometeorologický ústav, situácia so saharským prachom sa počas nedele ešte zhoršila. Dohľadnosť oproti ranným hodinám zreteľne klesla.

„Najviac prachu je nad západným Slovenskom, v Žilinskom kraji, na západe Banskobystrického kraja a na hornom Spiši. Postupne sa dostane nad celé územie Slovenska,“ informuje SHMÚ.

Saharský prach zašpiní autá

Situácia sa nezlepší ani s príchodom nového týždňa a vlastne aj mesiaca. Môžeme povedať, že to bude ešte horšie.

Na Veľkonočný pondelok sa očakáva najvyššia koncentrácia saharského prachu nad Slovenskom. Prachová záťaž sa v pondelok popoludní a k večeru bude pohybovať na úrovni 4280 mgr/m2.

Od západnej Európy bude navyše postupovať studený front, ktorý k nám prinesie zrážky i možné búrky. Dážď tak stiahne prach k zemskému povrchu. Ak ste si kvôli veľkonočným sviatkom umyli auto a nemáte ho v garáži, robili ste to zbytočne.

Situácia sa na čas upokojí

Ešte aj v utorok a stredu treba nad našim územím počítať so saharským prachom. Nebude ho však až tak veľa ako v týchto dňoch, resp. v pondelok.

Následne sa zo Slovenska stiahne, ale nie na dlho. Už v najbližší víkend sa k nám totiž vráti opäť.

 

Priaznivé poveternostné podmienky sa postarajú o to, že opäť budeme zaznamenávať vysoké koncentrácie prachu v ovzduší. Zašpinené okná či autá tak počas týždňa neumývajte, neoplatí sa to.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd