Českí meteorológovia vyhlásili pre saharský prach smogovú situáciu. Tá hrozí aj na Slovensku

Českí meteorológovia vyhlásili pre saharský prach smogovú situáciu. Tá hrozí aj na Slovensku
Dominik Cenkner

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu vyhlásil smogovú situáciu pre Juhočeský kraj a Vysočinu, neskôr aj pre Moravskosliezsky kraj a Brno. Dôvodom je výskyt veľkého množstva saharského piesku v ovzduší.

„Z dôvodu vysokých koncentrácií prachových častíc PM10 s ohľadom na prechod saharského piesku bola do odvolania vyhlásená smogová situácia v Kraji Vysočina a Juhočeskom kraji. Budúci vývoj je veľmi neistý, ide o pomerne neštandardnú situáciu. Koncentrácie sa môžu v ďalších hodinách znižovať, ale aj výraznejšie zvyšovať,“ uviedli českí meteorológovia, ktorých cituje TASR.

Ako sa piesok bude v ovzduší pohybovať nad územím republiky, sa smogová situácia podľa nich môže rozšíriť aj o ďalšie kraje. Neskôr v sobotu večer bola preto smogová situácia vyhlásená aj na Ostravsku, Karvinsku, Frýdecko-Místecku, Třinecku a neskôr i v celom Moravskosliezskom kraji.

„Aspoň na polovici staníc reprezentatívnych pre toto územie prekročil dvanásťhodinový kĺzavý priemer koncentrácií suspendovaných častíc PM10 informatívnu prahovú hodnotu 100 mikrogramov na meter kubický a vo výhľade 24 hodín nie je predpokladaný jeho pokles pod túto hodnotu,“ uviedli meteorológovia. Neskôr bola smogová situácia vyhlásená aj v Brne.

Ako ďalej uvádzajú českí meteorológovia, v nedeľu sa očakávajú prejavy prítomnosti prachu v ovzduší najmä na Morave.

Znečistené ovzdušie v Česku
Znečistené ovzdušie v Česku, chmi.cz

Smogová situácia hrozí aj Slovensku

Saharský prach zhoršuje kvalitu ovzdušia aj na Slovensku. Už v sobotu ho bolo nad našim územím pomerne veľa, avšak v priebehu nedele ho má byť ešte viac.

Vyhlásenie smogovej situácie tak hrozí aj u nás. Informovali sme vás o tom aj v tomto článku.

Pri výskyte zvýšeného množstva prachových častíc vo vzduchu sa odporúča vyvarovať sa väčšej telesnej záťaži. Pozor by si mali dať predovšetkým deti, starší ľudia a osoby s chronickými dýchacími ťažkosťami.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd